Активите на банковата ни система надхвърлят брутния вътрешен продукт на страната

Активите на банковата ни система надхвърлят брутния вътрешен продукт на страната
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Активите на банковата система в края на февруари са нараснали с 0,6% спрямо януари, достигайки 87,6 млрд. лв., сочат данните на БНБ към края на към края на втория месец на годината.

За сравнение брутният вътрешен продукт на страната за 2015 година е в размер на 86,4 млрд. лв. Печалбата на банковия сектор за първите два месеца на 2016 г. е 196 млн. лв. - почти толкова, колкото и през същия период на 2015 г. Разходите за обезценки (за покриване на загубите от невърнатите и отписани от балансите кредити) също са съизмерими с миналогодишните - 124 млн. лв., при 110 млн. за първите два месеца на 2015 г.

Делът на портфейлите с ценни книжа в тях продължава да расте и достига 13,5% от общия размер на активите. През февруари продължава и тенденцията за намаляване на кредитирането - спадът е с 0,4% за месеца. Според анализаторите на БНБ, влияние за това са оказали и продължаващите продажби на кредитни портфейли, предприемани от банките заради наближаващите оценки на активите им. Заемите за бизнеса са намалели с 0,5% за месец, а за гражданите стойностите почти не са се променили.

Най-голямо е темпото надолу при кредитите в сектор "Държавно управление" - с 6,1%, следван от "Други финансови предприятия" с 2%. Общата сума на депозитите продължава да се увеличава, макар и пренебрежимо - с 0,3% до 74 млрд. лв.

При домакинствата, чиито спестявания са 60,4% от всички депозити в банковата система, ръстът е с 0,5 на сто.
На заседанието си днес УС на БНБ определи общата сума на вноската на банковата система към Фонда за преструктуриране на банки за 2016 г. в размер на 95,68 млн. лв.

#БНБ #данни #банкова система #БВП #кредитиране #заеми #бизнес

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »