Френски министър: Жените в бурки са като негри, обикнали робството

Френски министър: Жените в бурки са като негри, обикнали робството
Dolce & Gabbana
A A+ A++ A

Министърът по въпросите на жените в правителството на Франсоа Оланд - Лоранс Росиньол се изказа скандално някои последни модни тенденции.

Тя се появи в програмата на френски популярен телевизионен канал, където се обсъждал стремително развиващият се отрасъл на т. нар. „ислямска мода“, чиито оборот според някои източници гони 230 млрд. долара годишно.
В следващите няколко минути Росиньол разсипа модната тенденция, заявявайки, че „жените, облечени в бурки са като негри, обикнали робството“.

По думите й, предназначението на модата е да дава свобода на жените, а не да влиза в тона на диктатурата, която принуждава жените да се забулват.

Министърът нападна и производителите на подобни одежди, удовлетворяващи нарастващото търсене, наричайки ги безотговорни.

Изборът на думата „негри“ се оказа шокиращ за мнозина и предизвика силно недоволство във френската преса. По-късно Росиньол призна, че е сгрешила с употребата на думата „негри”, но подчерта, че я е използвала като препратка към труда на Монтескьо „За робството на негрите”.

Тя се измъкна с витиеватото обяснение, че го е казала в контекста на реалиите от 18 век, когато робството е било толкова актуално, колкото в момента са бурките.

Междувременно бяха събрани хиляди подписи в подкрепа на петиция ма оставката на министърката.

Забулването на жените е обект на дългогодишни спорове във френското общество, включително на държавно ниво.

Френските власти забраниха носенето на хиджаби в държавните училища.
Подобна забрана важи и за държавните служители. Тя се отнася и за други религиозни символи.

#бурки #Франция #Франсоа Оланд #мода #забулване #ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »