Гърция се чуди какво още да "подстригва“, за да запълни дупката в бюджета

Гърция се чуди какво още да "подстригва“, за да запълни дупката в бюджета
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Гръцкото правителство обмисля съкращаване на разходите с 300 млн. евро, за да успее да се се вмести в исканията на кредиторите. Досега Атина предлагаше увеличаване на данъци и социални осигуровки, с което да покрие бюджетния дефицит до 2018 година, както е заложено в третата спасителна програма за страната. 

Преговорите по прегледа на мерките, които Гърция изпълнява, ще бъдат възобновени на 4 април. Идеи как да бъде покрита фискалната „дупка“ са били обсъждани на заседание късно снощи, допълва изданието.

Досега кредиторите, особено Международния валутен фонд (МВФ), са заявили и че очакват съкращаване на пенсиите, което категорично беше отхвърлено от гръцкото правителство. Атина не се е съгласила и на предложение за увеличаване на Данък добавена стойност (ДДС) върху комуналните услуги.

Все пак финансовото министерство трудно ще прокара идеята си за намаляване на публичните разходи. Дори и кредиторите изглежда са се отказали от исканията си да намалят разходите за отбрана с 350 млн. евро през тази година.

Срещу този план се противопостави министърът на отбраната Панос Каменос, който е лидер на коалиционния партньор на Сириза в този кабинет – ANEL (Независими гърци). Съкращение на бюджета на министерството ще има, но със 100 млн. евро през 2017 година и с 400 млн. евро през 2018 година.

 

#Гърция #съкращаване на разходите #бюджет #ДДС #осигуровки #кредитори #МВФ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"