Илко Семерджиев: Здравеопазването работи върху плаващи пясъци, отговорността е на Борисов

Илко Семерджиев: Здравеопазването работи върху плаващи пясъци, отговорността е на Борисов
БГНЕС
A A+ A++ A

Българското здравеопазване работи върху основа от плаващи пясъци, министър Москов има опора единствено от премиера, а отговорността ще носи Бойко Борисов.

Това каза пред БГНЕС д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването, създател и първи директор на НЗОК, лидер на коалиция "Десните".

Семерджиев застана зад протестиращите лични лекари, чиито протести заливат лавинообразно страната от началото на седмицата, а на 6 април ще има и общонационален протест. Джипитата настояват отново да бъде задействан Рамковият договор от 2015 година, както и да се обсъдят нормативните промени в наредбите със съсловните организации.

Най-неприятното, което се случи от началото на годината, е, че беше отменено договорното начало в здравеопазването за първи път от 2000 г., когато беше въведено това. И Българският лекарски съюз, и Сдружението на общопрактикуващите лекари, и Сдружението на асоциацията на общинските болници, и на частните болници бяха категорично против това, заяви Илко Семерджиев.

Според него здравният министър Петър Москов е успял само в едно – да въведе командно-административен модел, където той разпорежда какво да се прави в здравеопазването, а 30 хиляди лекари остават безгласни букви и не могат дори в своите специалности да кажат няколко смислени предложения, които да бъдат обсъдени и приети.

Петър Москов получи съответния удар и от Конституционния съд, катастрофираха част от неговите нормативни актове във Върховно административния съд, други пък са дадени и предстоят дела през април, май и юни, които са свързани с издадени негови наредби, припомни Семерджиев.

„На практика в момента здравеопазването работи върху нормативна основа, която прилича повече на плаващи пясъци, отколкото на нещо сигурно, върху което може да се облегне който и да било професионалист в системата. Това означава, че след време ще има и индивидуални дела на лекари срещу пациенти, пациенти срещу лекари, лекари срещу НЗОК, лечебни заведения срещу Министерство на здравеопазването – от тук нататък справедливостта ще се търси чрез съда, защото се оказва, че изпълнителната власт не може да ръководи процесите в системата”, смята Илко Семерджиев.

Той бе категоричен, че министър Москов ползва единствено подкрепа в лицето на министър-председателя. „Всички вече се отказаха от него, дори ГЕРБ се отказаха от него, да не говорим за Реформаторския блок, опозицията го атакува с вот на недоверие, цялото съсловие е срещу него. Единствената му опора е премиерът и от тук нататък на практика премиерът ще носи цялата отговорност за всичко, което се случва в здравеопазването, ако задържи министър Москов”, коментира Семерджиев.

Според него състоянието на българското здравеопазване днес може да се опише с две думи - хаос и катастрофа. „Здравето катастрофа във всички онези области, които бяха така или иначе добре работещи – катастрофира здравното осигуряване, катастрофира управлението, катастрофира медицинската дейност. В момента се намираме в състояние на почти пълен разпад в системата”, заключи Семерджиев.



#здравна реформа #Петър Москов #Борисов #Конституционния съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"