Ненчев: С 30% ще са по-евтини двата нови патрулни кораба, ако бъдат построени в България

Ненчев: С 30% ще са по-евтини двата нови патрулни кораба, ако бъдат построени в България
БГНЕС
A A+ A++ A

Ще бъде обявена обществена поръчка за построяването на двата нови патрулни кораба за Военноморските сили, за които министерският съвет вече взе решение. Това съобщи военният министър Николай Ненчев днес във Варна.

Общата стойност на плавателните съдове ще бъде 820 милиона лева, в завършен вид и необходимото въоръжение, необходимата техника и комуникации. Финансирането е гарантирано, като още през тази година могат да бъдат заделени първите 114 милиона лева.

Резултатите от обществената поръчка ще покажат къде точно ще бъдат изградени патрулните кораби, но от предварителната информация ако те бъдат изградени в България, те ще бъдат с около 30% по-евтини, отбеляза министър Ненчев.

Ненчев допълни, че проектът за двата кораба трябва да бъде одобрен и от Народното събрание, като се очаква това да стане до края на май.

В момента военният флот разполага с 6 патрулни кораба, три от които са руско производство и имат още пет години живот, обясни командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, цитиран от БТА. Построяването на новите плавателни съдове в планирания срок ще гарантира боеспособността на ВМС.

Във Варна днес министърът на отбраната е гост на празника послучай 67-та годишнина на Военноморската болница в града. Той откри нов 16-срезов компютърен томограф в лечебницата, в която има клиники, обслужващи цяла Източна България.

#Ненчев #патрулни кораби #обществена поръчка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници