Дончева: Сбъркана е концепцията на антикорупционния закон

Дончева: Сбъркана е концепцията на антикорупционния закон
БГНЕС
A A+ A++ A

Акции срещу корумпирани хора могат да се организират по всяко време и въз основа на Наказателния кодекс. Законът "Кунева-Борисов" не е необходим, за да има такива акции, нито пък е достатъчен. Това каза по БНР лидерът на Движение "21" Татяна Дончева. По нейните думи концепцията на антикорупционния закон е сбъркана.

„Има нещо сбъркано в закон, който предвижда по чисто формални критерии започване на една проверка на цялото имущество на съответния човек, заемащ според обществена и публична длъжност, в който без негово участие ще се засягат интереси на негови близки хора, съжители, съпрузи, деца. Без той да участва в производството ще се приеме въз основа на доклада на тази Комисия по презумпция, че вие дължите пари, ще ви блокират цялото имущество и сметки и вие ще започне тепърва да си събирате доказателства за какво сте виновен и за какво сте невинен. Това е откровена идиотия. Намирам за идиотия продължаващото законодателно еволюиране в посока, че не трябва да ви се търси престъпна дейност за придобиване на някакви доходи, които от времето на Маргарита Попова се наричат необяснимо богатство. Ние сме пазарна икономика, ние не сме социалистическо общество, където да търсим шивачите за неплатен патентен данък, нито бръснарите, които бръснат по домове. Трябва да има някаква връзка между престъпление, което сте вменили и престъпни резултати ерго обогатяване“, коментира Дончева.

Като пример тя даде съобщеинето на т.нар. комисия „Кушлев“, че налага запор на имущество на банкера Цветан Василев за над 2 млрд. Лева, често сочено като пример за ефективност и от вицепремиера Меглена Кунева.

„Не може Цветан Василев да има обвинение за 6 милиона присвоени пари и комисията „Кушлев“ да му търси 2 милиарда и 505 милиона. Защото вие ако имате обвинение за 5 милиона, няма какво да имаме за останалите 2 милиарда и 505 милиона. Това нещо е системна практика, въпреки тълкуването на Върховния съд, че трябва да се търси причинна връзка“, заяви Дончева.

Тя обръща внимание на критичния доклад на ВСС по проекта на антикорупционен закон. „С този закон, за които върховните съдии абсолютно пестеливо възпитано и уважително са написали много дълъг критичен доклад, независимо, че той се приема враждебно от правителството и някои политически среди, този доклад трябва да бъде прочетен и преосмислен. Струва ми се задължително, след като този законопроект „Кунева-Борисов“ е компилация на няколко трагични закона, с много дефекти в прилагането, да се направи преглед на резултатите от прилагането на трите съставни закона в продължение на последните 3-4-5 години“, смята лидерът на Движение „21“.

#антикорупционен закон #Дончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници