САЩ ще преразпределят дузина затворници от Гуантанамо в най-малко две други страни

САЩ ще преразпределят дузина затворници от Гуантанамо в най-малко две други страни
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пентагонът планира да прехвърли около дузина затворници от военния затвор в Гуантанамо в най-малко две страни, които са се съгласили да ги приемат, съобщи неназован американски служител, цитиран от "Ройтерс" и БТА.

Това е поредният ход, предприеман от президента Барак Обама, който полага всячески усилия най-после да ликвидира затвора в американската военноморска база на територията на Куба.

Първият трансфер на затворници се очаква в близките дни, а на останалите - след няколко седмици, каза служителят, пожелал анонимност. Сред тях ще бъде йеменецът Тарик Ба Одах, който от доста време е започнал гладна стачка и е загубил около половината от теглото си.

В момента в Гуантанамо са останали 91 затворници. Повечето от тях са държани там без обвинение или съд повече от десетилетие, което предизвиква масови международни критики срещу САЩ.

Миналият месец Обама представи в Конгреса план за закриване на затвора в стремежа си да изпълни своето отдавнашно обещание преди да напусне поста си през януари. Той обаче среща силна съпротива от много републикански конгресмени, както и от някои свои съпартийци демократи.

 

#Гуантанамо #затворници #САЩ #конгрес #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »