Статистиката отчете 50% ръст в доставките на бензин през януари спрямо миналата година

Статистиката отчете 50% ръст в доставките на бензин през януари спрямо миналата година
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Доставките на бензин през януари тази година са с 50% по-високи от същия месец на миналата година, съобщиха днес от Националният статистически институт. Има повишено търсене също на дизела с 37.5% и пропан-бутана с 22.6%.

Що се отнася до производството, през януари тази година се отбелязва ръст с 30.1% на дизеловото гориво и с 10.1% на безоловните бензини. Намалява производството на природен газ с 30.0% и твърди горива - с 3.5%. Производството на пропан-бутан остава без изменение.

Сравнение между януари тази година и декември миналата година показва намаляване на доставките безоловни бензини и дизел съответно с 40 и 43%, спрямо декември 2015 г.. Спад има и в зареждането с твърди горива от 4.6%. Доставките на пропан-бутан остават без изменение.

Спадът в търсенето на безоловен бензин и дизел може да се обясни с това, че през декември имаше много почивни дни, които са свързани с повече пътувания. Пазаруването покрай коледните и новогодишните празници пък са довели и до повече курсове от транспортните фирми.

В същото време през януари се отчита увеличение на търсенето на природен газ - с 11.8% до 407 млн. кубични метра и електроенергия - със 17.0% до 3732 гВтч. Обяснението може да се търси в по-ниските температура през първия месец на новата година.

 

#Национален статистически институт #бензин #дизел #пропан бутан #гориво #природен газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »