САЩ и Русия със споразумение за Сирия: Асад ще може да търси убежище в чужбина ?

САЩ и Русия със споразумение за Сирия: Асад ще може да търси убежище в чужбина ?
Снимка: iStock
A A+ A++ A

По непотвърдени данни, САЩ и Русия са се споразумели да дадат правото на сирийския президент Башар Асад да търси убежище в друга страна като част от бъдещото политическо решение на кризата в страната. Това съобщи базираният във Великобритания сайт „Ал Хаят“, на когото се позовава в. „Джерусалем пост“.

Неназован високопоставен дипломатически източник, запознат с постигнатото споразумение, казал на „Ал-Хаят“, че американският държавен секретар Джон Кери вече е информирал редица арабски партньори за постигнатото разбирателство. Източникът посочил, че „не е ясно кога ще бъде извършена стъпката и какъв е нейният политически контекст“. Според информаторът на „Ал Хаят“ постигнатото разбирателство било приветствано от Съвета за сигурност на ООН.

Информацията на „Ал Хаят“ се появи един ден след като руска медия цитира вижданията на Асад за бъдещето на Сирия. Въодушевен от военната победа за контрол на пустинния град Палмира, Асад беше цитиран от РИА Новости да казва, че до седмици може да бъде готов проект за нова конституция на страната, и може да бъде договорено правителство, в което да участват опозиция, независими и лоялисти.

Разпределянето на постовете ще трябва да бъде обсъдено на мирните преговори в Женева, които ще се подновят следващия месец, но „това не са трудни въпроси“, каза Асад.

Преговарящите представители на опозицията незабавно отхвърлиха казаното от Асад с думите, че политическо решение може да бъде постигнато само със създаването на преходна власт с пълни правомощия, не друго правителство под ръководството на Асад.

 

#Башар Асад #САЩ #Русия #Женева #преговори #преходно правителство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници