Сръбският ''Newsweek'': В България и Хърватия се планират терористичните атаки към Европа

Сръбският ''Newsweek'': В България и Хърватия се планират терористичните атаки към Европа
Снимка: Newsweek
A A+ A++ A

''Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. Там обаче се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи,'' се казва в обширно разследване на последния брой на сръбското седмично издание Newsweek.

В разследването участват журналисти от Белград и Загреб, подчертава репортерът на БГНЕС. На Балканите съществуват множество терористични лагери с ниска интензивност. В тях обучават, проверяват издръжливостта и готовността на привърженици на Ислямска държава (ИД) да се присъединят към терористите.

В секретния доклад на френската полиция и секретните служби, които седмичникът е получил подробно се описват телефоните, които е използвал Ибрахим Абдеслам, едно от камикадзетата от Париж, който бе погребан едва миналата седмица в брюкселския квартал "Евер" и ден преди ареста на най-търсения терорист в Европа - неговият брат Салах. В секретните данни са номерата на мобилните телефони, които са използвали техните роднини, приятели и съратници в престъплението.... СИМ-картите от Мароко, Белгия и Турция най-много са използвани на Балканите. И по-точно в Хърватия, Албания, България...Сърбия не се споменава, поне официално, но експертите подчертават, че не трябва да се заблуждаваме, че страната ще бъде заобиколена.

Професорът и експерт по въпросите на тероризма от Факултета по политически науки в Белград д-р Драган Симеонович твърди, че всички нападения, включително и тези от 11 септември в Ню Йорк, са били свързани с Балканите. Според него "западните служби грешат, че не обръщат внимание на държавите, където няма много мюсюлмани".

"Екстремистите използват този факт и там укриват своите важни играчи. Държави като Хърватия и България не попадат в полезрението на хората, занимаващи се с тероризма. В същото време, обаче, при тях се планират терористични нападения, а участниците в тях минават свободно през техните земи", казва той.

От докладите на френските спецслужби става ясно, че терористите използват апарати Самсунг със СИМ-карти от Хърватия и Албания. Разговорите, които провеждат са много кратки - до 30 секунди, което подсказва, че ставало въпрос за бързи поръчки и оперативни послания и заповеди.

''Гугъл'' отказва всякаква информация на френските служби, но от централата на Самсунг са предали цялата информация за използваните телефони. Засечени са обаждания на роднина на един от терористите в Париж - Хасан Аит Булачен - в Хърватия. В този случай е използвана предплатена СИМ-карта, която не е била регистрирана на нито едно име. "Днес Европа се намира там, където САЩ бяха преди 11 септември 2001 година - в капана на собствената си заблуда, на визията си за свобода и демокрация, но, в същото време, е разединена по отношение на сигурността за гражданите си", смята Симеонович.




#терористични атаки #България #Сърбия #Хърватия #сим карти #служби #Франция #Париж #Европа #Белград #Ню Йорк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"