Долни Цибър - ромско село, в което всички искат работа

Долни Цибър - ромско село, в което всички искат работа
Снимка: bTV
A A+ A++ A

Хората от монтанското село Долни Цибър изпратиха писмо до премиера с искане за увеличаване на обработваемата земя и разкриване на нови работни места.

В селото живеят около 1300 души, повечето от които – роми. Долни Цибър обаче е известно и с големия брой висшисти на глава от населението – над 60. В момента имат и 31 студенти. Миналата година хората от селото са произвели тонове зеленчуци, част от които са раздали на съселяните си, както и на детската градина.

''Настояваме да може Министерството на труда и социалната политика да отпуска бройки за заетост, за да могат хората в селото да работят,'' каза кметът Камен Димитров пред bTV.

Тогава са обработвали 40 дка. Тази година искат да обработят 70 дка. Общината вече е гласувала отпускането на 70 хил. лв., за да може работата да започне, но имат нужда и от помощ от държавата, разказва Димитров.

Миналата година доказахме, че хората в селото могат да работят, че от циганин става земеделец, посочи той.

В селото има 400 регистрирани безработни. Те не искат социални помощи, а работа, дори на четири часа, защото имат деца, искат да ги изучат, каза кметът. 

Хората в Долни Цибър държат да се развиват, каза още той. На миналите избори нито един от тях не е гласувал като знак на протест – не може да се сещат за нас само по избори, възмути се Димитров. „Ние сме хора, български граждани, искаме да сме равноправни, да има работа за всеки“.

#Долни Цибър #роми #село

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"