Международният съд решава съдбата на сръбския радикалист Шешел, той обвинява Вучич и Николич в съучастие

Международният съд решава съдбата на сръбския радикалист Шешел, той обвинява Вучич и Николич в съучастие
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес Международният наказателен трибунал за бивша Югославия ще произнесе присъдата си срещу сръбския ултранационалист Воислав Шешел. Той е обвинен във военни престъпления и престъпления срещу човечеството за ролята си във войните след разпадането на Югославия през 90-те години на 20 век, предаде AFP.

Присъдата ще бъде обявена в 11 часа българско време в отсъствието на Шешел, който през 2014 година бе пуснат временно заради диагноза рак в последен стадий.

Наскоро 61-годишният Шешел отново влезе в сръбската политика и взе участие в демонстрации срещу решенията на трибунала.

''Сегашният президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич са мои съучастници. Никога и нищо не съм правил без тяхно участие,'' каза лидерът на Сръбската радикална партия /СРП/ Воислав Шешел, който днес очаква присъдата от Международния трибунал за военни престъпления в Хага.

"Когато заминах за Хага Вучич поръча и закупи за партията подслушвателна техника. Той подслушваше и Томислав Николич. По-късно в ареста в Хага ми предаде стенограмите от записаните разговори. Александър Вучич предполагаше, че много скоро ще се саморазправя с Николич и ще го махна от ръководния пост в СРП. Той очакваше да го назнача за свой заместник. Разбира се, подобно нещо не ми е минавало през ума ми", казва Шшел пред местното издание "Нюзуик".

"Томислав Николич, Александър Вучич и Мая Гойкович /председателят на сръбския парламент, бел.ред./участваха във всичко, в което аз участвах. Това бяха моите съучастници", подчертава Воислав Шешел. Вучич обича да се конти, но не знам колко струват дрехите му. Но знам, че съпругата на Томислав Николич Драгица винаги носи върху себе си поне 10 000 евро", казва още Шешел.

Воислав Шешел е обвинен в извършването на военни престъпления срещу хърватите и босненците в Хърватия, Войводина и Босна и Херцеговина в периода 1991-1993-та година. От ноември 2014 година той се намира временно на свобода. Шешел бе в ареста на Трибунала от февруари 2003-та година до ноември 2014 година. Миналата седмица бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич получи 40 години от Трибунала в Хага за извършените от него престъпление по време на войната.


#Сърбия #Трибунал #Хага #присъда #Радован Караджич #Томислав Николич #Хърватия #Воислав Шешел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници