Властта затяга контрола над обществените поръчки

Властта затяга контрола над обществените поръчки
Снимка: МРРБ
A A+ A++ A

Повече контрол над обществените поръчки. Всеки възложител вече ще може да бъде проверен. Досега това се правеше само за големите сделки и за тези с европари. 

Особено внимателна ще е властта при по-рисковите сектори или в министерствата и ведомствата, които вече са нарушавали закона.

Министрите обмислят и нови санкции за институциите-рецидивисти в незаконните обществени поръчки.

С правилника се вземат решителни мерки за контрол, определят се механизми за проверки на случаен принцип и на сключени вече договори, както и на договори за обществени поръчки, възлагани без обявление. Като засилваме контрола от страна на администрацията, няма да се налага политически лица при висок обществен интерес да прекратяват едни или други обществени поръчки, обясни Горанов, цитиран от БТА.

Неотдавна премиерът Бойко Борисов обяви спирането на няколко поръчки за големи суми, за които после се наложи съответните ведомства да намерят юридически мотиви.

Както в здравеопазването профилактиката е най-адекватната мярка, така и при харченето на обществените пари е най-добре да има превенция, посочи вицепремиерът Томислав Дончев днес. "Фокус на усилията ни в новия правилник е да откриваме грешките преди да има договори или направено плащане. Въвеждаме две предпазни мрежи - първата е за разширяване на предварителния контрол. Втората предпазна мрежа е свързана с мониторинга на вече с обявените процедури и дали те отговорят на закона, дали няма дискриминация и дали правилата не водят към конкретен изпълнител", обясни вицепремиерът.

Това обаче не било всичко, а само първата фаза на поне пет или шест нововъведения.

Следващото е въвеждане на стандартизирана документация, ще има и пълна публичност по договорите за обществени поръчки, както и други стъпки, включително нови санкции за възложителите, каза Дончев. Санкциите ще са насочени най-вече към т. нар. рецидивисти при нарушенията на процедурите за обществени поръчки. Обсъжда се дори и да се отнема държавната субсидия за тези "рецидивисти", посочи вицепремиерът.

Проверките на случаен принципи ще са вероятно на всяка 30-а заради големия обем поръчки, но освен случайния принцип, ще има и анализ на риска, добави Дончев. В новия правилник няма списък за стоки, които да се купуват през Стоковата борса. Не сме убедени, че това е най-добрия начин за доставки, каза Владислав Горанов.

#обществени поръчки #контрол #сделки #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »