Устойчив спад на производствените цени отчита статистиката

Устойчив спад на производствените цени отчита статистиката
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) намалява през февруари с 0,5% спрямо предходния месец, когато беше отчетно понижение с 1,0 процентен пункт.

По-съществено понижение на цените се наблюдава в добивната промишленост – спад с 1,9% и в преработващата промишленост – понижение с 0,7%, докато при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ няма изменение в производствените цени.

На годишна база общият индекс на производствените цени в страната се е понижил с цели 5,2% в сравнение със същия месец на 2015 година след спад с 3,3% през януари, като цените в добивната промишленост са спаднали с 12,7%, в преработващата промишленост - с 5,1% и при производството и разпределението на електрическа енергия, топлоенергия и газ - с 4,6%.

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България през втория месец на 2016 година е с 0,4% под равнището от януари, когато беше отчетено понижение с 0,7% и регистрира понижение с 4,0% на годишна база (спрямо февруари 2015) след спад с 2,9% през предходния месец на настоящата година.

#Национален статистически институт #производствени цени #индекс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници