Докато критикуват Турция за медийната свобода, Ердоган го "обичат" в "Туитър"

Докато критикуват Турция за медийната свобода, Ердоган го "обичат" в "Туитър"
БГНЕС
A A+ A++ A

Поддръжниците на турския президент Реджеп Ердоган се обединиха около набиращия популярност в социалната мрежа „Туитър” (Twitter) таг #WeLoveErdogan (#ОбичамеЕрдоган), пише АФП. Тагът беше използван от няколко от министрите и депутатите на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), чийто лидер е Ердоган.

Турският държавен глава ще участва във форума за ядрена безопасност в американската столица Вашингтон. Посещението на Ердоган в САЩ е ключово, с оглед на все по-големите критики, които той среща заради ограничаването на медийната свобода в Турция.

„Президентът ни г-н @RT_Erdogan беше поздравен с голям ентусиазъм от американски граждани и наши сънародници. "#WeLoveErdogan”, написа в „Туитър” външният министър Мевлют Чавушоглу, който придружава Ердоган във Вашингтон.
Други потребители постват снимки на Ердоган, целуващ деца или на известни моменти от кариерата му.

Депутатът от ПСР Мехмет Бабаоглу от своя страна публикува снимка на тогавашния премиер Ердоган от 2009 година, излизащ от Световния икономически форум в Давос след словесен двубой с израелския президент Шимон Перес.
„Затова #ОбичамеЕрдоган”, пише Бабаоглу.

Кампанията обаче се превърна в противоречива, след като тагът беше премахнат от листата с най-популярни тенденции на „Туитър”.

Според кмета на Анкара Мелих Гокчек това действие на социалната мрежа е напълно умишлено и зад него стои влиянието на Фетулах Гюлен – големият политически противник на Ердоган, който в момента се намира в САЩ.

Други блогъри предположиха, че от „Туитър” може да са премахнали тага от списъка с най-популярни тенденции, ако съобщенията с него се генерират от ботове или поради друга функция на алгоритъма за определяне.

До миналата година Ердоган не харесваше особено „Туитър”, а неговият кабинет и този на наследника му Ахмет Давутоглу наложиха няколко временни забрани за ползване на социалната мрежа в Турция.
През 2015 година обаче президентът създаде свой акаунт - @RT_Erdogan и редовно споделя мнението си в кратката форма на социалната мрежа.

Същевременно малко по-рано ЕС подкрепи европейските дипломати, които присъстваха на процеса срещу редакторите на турския вестник „Джумхюриет” и после споредлиха своята позиция в интернет.

В понеделник Турция протестира срещу действията на някои посланици и ги видя като намеса във вътрешните работи на страната.

„Европейските дипломати редовно наблюдават съдебни процеси по света и по-специално и в страни, които кандидатстват за членство. Това е част от нормалната им работа в Турция – страна, ангажирана със спазването на най-високите демократични стандарти, в съответствие с европейските”, гласи съобщение от говорител на ЕС, изпратен на АФП по електронната поща.
Турция е дългогодишен кандидат за член на ЕС, но това й желание бива спирано от диспути относно различно нарушаване на човешките права от страна на властите.

 

#Ердоган #Турция #Туитър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"