Москов: Исканията на личните лекари са взети предвид! Не може да спираме реформата заради съгласие или несъгласие в обществото

Москов: Исканията на личните лекари са взети предвид! Не може да спираме реформата заради съгласие или несъгласие в обществото
БГНЕС
A A+ A++ A


Личните лекари вече няма да бъдат санкционирани за надвишаване на бройката направления, съобщи здравният министър Петър Москов. „Досега Касата ги глобяваше. Сега НЗОК ще върне позабравено правило, което винаги е било искане на личните лекари-когато в РЗК се изчерпат общото количество направления, тогава вече влизат в сила санкции”, поясни министърът.


Москов дойде в парламента по искане на парламентарната група на БСП, за да за да бъде изслушан за мерките, които министерството му предприема по повод протестите на личните лекари.


Частта от мотивирани искания на личните лекари е взета предвид в решението на НЗОК и в промените в Наредбата за пакета, дейности, гарантирани с бюджета на НЗОК, заяви Москов.


То обясни, че в Наредбата е върната възможността за 24-часов ангажимент на личния лекар спрямо пациент, която беше променена. „Тя беше променена по чисто човешки причини, защото продължавам да не разбирам какво значи по 24 часа аз да отговарям за вас, но сме върнали това искане на личните лекари”, допълни той.


Здравният министър заяви, че в проекта на решение на НЗОК 4-те профилактични прегледи за диспансеризирани пациенти от артериална хипертония са били отново прехвърлени като 2 при личния лекар и 2 при специалист-кардиолог в доболничната помощ. „Сега запазваме възможността на пациентите за 2 прегледа при специалист, но връщаме и възможността личният лекар да може 4 пъти да преглежда пациента, което е допълнителен ресурс от порядъка на 4,3 млн. лв.”, посочи Москов.


Той увери, че за всичко, което „трябва и е резонно” винаги е на разположение. „Има други неща, които са свързани с критериите за качество от дейността на всяко едно от нивата на лечебната система. Не мога да приема нежеланието дали на БЛС или на лични лекари, да има ясни критерии за резултат от дейността. Трябва ли да има критерии каква част от пациентите, които личният лекар преглежда, диспансеризира, е било нужно да стигнат на по-горните нива в доболничната помощ или в болница”, коментира Петър Москов.


Здравният министър запита дали това е реален показател, важно ли е да се следи какъв е резултатът от лечението на артериалната хипертония и диабета. „По-добрите лични лекари, които по-добре контролират терапията ни да бъдат унифицирани от НЗОК за сметка на другите. Това са нормални неща и няма да приема мотив, свързан с това, че това утежнява дейността на който и да било лекар”, посочи Москов.

Той подчерта, че вчера е чул от протестиращите лични лекари, че не става въпрос за пари. „Приемам това, въпреки че бях поел този ангажимент и във връзка с техните искания върнахме профилактичните прегледи за хипертоници. Всички процедури, отчитащи качеството на дейността не само на личния лекар, но и нагоре в системата, трябва да бъдат детайлно разписани в методиката на НЗОК”, категоричен бе министърът.

Москов обясни, че това е ангажимент, който е поел, за да няма административен натиск. Той даде за пример това, че има случаи, в които пациентът не изпълнява наложената от личния му лекар терапия и кръвното или кръвната му захар „хвърчат”.

От трибуната на парламента, обаче той заяви, че не може да се спира реформата заради определено съгласие или несъгласие в обществото. За сметка на това той представи доклад, с който информира народните представители за финансовото състояние на системата и за новите възможности, които системата дава като качество на пациентите.



#здравеопазване #Москов #личните лекари #протести

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »