Прокуратурата с препоръка към държавата за складовете за взривни вещества

Прокуратурата с препоръка към държавата за складовете за взривни вещества
A A+ A++ A

Препоръки към държавата са направени от прокуратурата във връзка с взривовете в завод "Миджур", Челопечене, Петолъчката и други, каза главният проклурор Сотир Цацаров по време на пресконференция от приключването на разследването на инцидента в Горни Лом от октомври 2014 г.

Те обаче все още не са изпълнени. Обезвреждането на тези взривни вещества се следи от една междуведомствена комисия и съвет към държавните структури. Според главния прокурор органът трябва да е само един, който да се занимава от разрешенията до контрола.

Валери Митков, който е собственик на "Миджур" е обвинен като проектант на избухналия цех, където са открити множество нарушения. Той ще отговаря и за съставянето на документи с невярно съдържание.

Ивелина Бахчеванова, която е шеф на дирекция в Министерството на икономиката и е била секретар на междуведомствената комисия, не е използвала служебните си правомощия относно дейността на Миджур. В момента Бахчеванова е в отпуск по майчинство, уточниха от Прокуратурата. Затова не е поискано отстраняването й от длъжност.

Бившият шеф на КОС Божидар Василев вече е пенсионер. Той също ще отговаря за това, че не е изпълнил служебните си задължения, защото е издал разрешително за дейността на цеха.

19 следователи са работили по казуса, а делото до сега е 160 тома. Разпитани са 50 свидетели.

При взрива през октомври 2014 г. загинаха 15 души. Сред жертвите бе и синът на собственика на "Миджур" Валери Митков - Емил.

#държава #вещества

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »