Унищожаването на горите – проблем № 1 за българите

Унищожаването на горите – проблем № 1 за българите
БГНЕС
A A+ A++ A

Унищожаването на горите е проблем номер едно за хората в България. Това показва последното национално представително проучване на „Алфа рисърч“. Проучването е за обществените нагласи към горите, планините и опазването на защитените територии. То е разработено в партньорство със Световния фонд за дивата природа WWF, съобщи БНР.

Според ангкетираните, ключовите проблеми продължават да бъдат замърсяването на въздуха и земята в планините и презастрояването. Липсата на сериозна грижа от страна на държавата за опазването на горското стопанство също е сред водещите проблеми, сочат запитаните, обясни социологът Станислав Стоянов в предаването „Хоризонт“.

65% от анкетираните са твърдо срещу строителството, включително на туристическа и транспортна инфраструктура в защитените територии, показва проучването. Има движение в различните периоди – след свиването на отрасъла известно време строителството не е било отчитано като проблем, но сега вниманието към него се завръща, отбеляза социологът.

Между 65 и 72 % от запитаните не одобряват развитието на инфраструктура и строежа на нови хотели по високите части на планините.

Най-голяма надежда за защита на природата се възлага на екоорганизациите, а на второ място остава местното управление. Социолозите отчитат изместване на фокуса от централното управление като основен фактор за природозащита.



#изследване #"Алфа Рисърч" #WWF

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »