Ще отнеме ли Белгия ''правото на сън'' на заподозрените в тероризъм ?

Ще отнеме ли Белгия ''правото на сън'' на заподозрените в тероризъм ?
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

В началото на април ще се реши дали полицията в Белгия ще може да провежда обиски в домовете на заподозрените през цялото денонощие. В момента подобни операции по жилищата са разрешени само между 05:00 и 21:00 ч., закон известен като „право за сън”.

Дебатът около промяна в спорния закон се води в Белгия от 10 години. Вероятно сега измененията ще бъдат приети като част от антитерористичните мерки, предложени от правителството на премиера Шарл Мишел. Досега законът не беше променен заради съпротивата на правозащитни организации.

През последните три месеца в рамките на антитерористични операции в Белгия след нападенията на 13 ноември в Париж, многократно беше повдиган въпросът за изменение на закона за „правото на сън”.

Привържениците на идеята за изменения представят като довод факта, че в тази кризисна ситуация полицията постоянно получава сигнали и информация за подозрителни адреси, но се налага спецчастите да чакат до сутринта, за да предприемат действия.

Активисти за човешки права не са единствените, които се съпротивяват срещу приемането на тази мярка. Дълго време полицейските синдикати настояваха, че служителите също имат „право на сън” и се нуждаят от почивка през нощта.

В момента, когато всички разузнавателни агенции на кралството работят под засилен режим, този аргумент вече не е основателен.

#аргумент #Шарл Мишел #правозащитни организации #антитерористични мерки #спецчасти #Белгия #антитерористични мерки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"