Ангел Найденов: Нови огради по границите – само след анализ! Да се заградим от Гърция ще струва над половин милиард лева

Ангел Найденов: Нови огради по границите – само след анализ! Да се заградим от Гърция ще струва над половин милиард лева
БГНЕС
A A+ A++ A

Изграждането на ограда по границата ни с Гърция ще струва около половин милиард лева. Това каза пред БТВ депутатът от БСП и бивш военен министър Ангел Найденов. Той сравни проекта с оградата по турската граница, при която линеен километър струвал на държавата 1 милион лева.

„С Гърция имаме 480 км граница. Със сигурност разходите за изграждане на възпиращо съоръжение ще надминат 500 млн. лева. Една десета от тази сума са добавките на пенсионерите за Великден”, коментира Найденов.

Затова, според Найденов, решенията за евентуалното изграждане на нови огради по българската граница трябва да се взимат след прецизен анализ. С него трябва да се оценят рисковете от евентуално пренасочване на потоците от мигранти. Найденов призова да не се действа на база одобрението на обществото, защото то се определя от страховете в момента, а не решава проблемите в дългосрочен план.

„Аз си давам сметка, че това е намерение на правителството, което среща много високо одобрение. Това е мислене, което се определя от страховете в момента, то не гледа в дългосрочен план”, подчерта Найденов.

Той обясни, че границата ни с Гърция минава по много по-сложен терен от тази с Турция и това ще оскъпи строителството. Оградата не е единственото средство за спиране на трафика, има много възможности за натиск в тази посока, заяви екс министърът.

По думите на Ангелов, изпратените по границата армейски подразделения са достатъчно подготвени, за да спрат мигрантите. „Ако мислите, че с 10-15 000 бежанци не може да се справи българската държава, изводите са много лоши”, коментира той.

Найденов обяви, че не одобрява идеята за нов антитерористичен закон. Според него има достатъчно международни документи по въпроса, които са ефективни. „Какво ще ни даде нов закон освен нови ограничения? Дилемата е свобода или сигурност, мнозинството от хората са склонни да приемат ограничение на своите права и свободи за сметка на сигурността до момента, в който се сблъскат с тези ограничения и тези забрани”, отбеляза той.

#Ангел Найденов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"