САЩ са предупредили Холандия за братята Бакрауи седмица преди атентатите в Брюксел

САЩ са предупредили Холандия за братята Бакрауи седмица преди атентатите в Брюксел
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Федералното бюро за разследване (ФБР) е предупредило холандската полиция, че двамата братя Бакрауи са издирвани от белгийската полиция седмица, преди те да се самовзривят при самоубийствените атентати в Брюксел. Това заяви днес в писмо холандският министър на правосъдието и сигурността Ард ван дер Стьор, цитиран от Ройтерс.

Ван дер Стьор изпрати писмо с отговор на въпроси на холандски депутати за белгийските братя Ибрахим ("Брахим") и Халид Бакрауи, които според белгийската прокуратура са участвали в атентатите от 22 март.

След нападенията бяха осветлени поредица от погрешни стъпки и гафове на белгийските специални служби, както и слабости в комуникацията между разузнаванията в Европа, отбелязва Ройтерс.

Ибрахим е бил депортиран в Холандия от Турция през юли 2015 г., месец след като бил задържан от турската полиция край турско-сирийската граница. Холандските власти заявиха, че когато е пристигнал на тяхна територия, името му не е фигурирало в нито един черен списък и затова не е бил арестуван.

Не е ясно защо не е бил депортиран в Белгия, отбелязва още Ройтерс.

"На 16 март ФБР е уведомило холандската полиция, че двамата братя се издирват от белгийските власти", пише министърът в отговора си до депутатите.

Ван дер Стьор посочи, че ФБР е съобщило на холандските власти, че белгийските им колеги търсят Ибрахим заради "криминалното му минало", а Халид - заради "тероризъм, екстремизъм и вербовъчна дейност".
В по-ранна версия на отговора си министърът е написал, че ФБР е уведомило холандските власти, без да споменава, че са издирвани от белгийските органи.

Той е посочил, че тези данни са били споделени на среща между белгийските и холандските власти на 17 март.
Белгийската федерална полиция (БФП) обаче разпространи изявление във връзка с отговора на Ван дер Стьор до депутатите, в което отрича братята да са споменавани при обсъжданията от 17 март, когато БФП е била посетена от представител на холандската полиция.

Предмет на обсъжданията е била престрелка в Брюксел от 15 март, при която е убит въоръжен ислямист, но не и съобщението от ФБР, посочи белгийската полиция.

Холандският парламент днес ще разисква какви мерки да предприеме Холандия в отговор на атентатите, при които загинаха трима нейни граждани.

 

 

#САЩ #ФБР #Холандия #предупреждение #терористи #полиция #Брюксел #атентат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"