С анекс увеличиха парите за здраве, но не казаха кой оряза цените на клиничните пътеки

С анекс увеличиха парите за здраве, но не казаха кой оряза цените на клиничните пътеки
БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението за намаляване на цените на клиничните пътеки, сред които и орязване с 60% на парите за онкоболните е на Българския лекарски съюз, а не на Здравната каса.  Това обявиха от Надзорния съвет на НЗОК, цитирани от Дарик, след като преди ден здравният министър Петър Москов призна за необосновано намалени цени в здравеопазването, които се провокираха лекарското недоволство в страната.

Москов заяви, че това се е случило при договаряне между "анонимни чиновници от НЗОК и анонимни лекари" и поиска реорганизация в Здравната каса.

Министърът отказа да посочи кой точно е предложил по-ниските цени, като подчерта, че проблемът вече е решен и няма да има намаляване на цени на клинични пътеки в сравнение с миналата година. 

Намаляването на цените на някои клинични пътеки станаха една от причините за недоволството на лекарите и до отказа им да подпишат Националния рамков договор. След отказа на БЛС да подпише договора НЗОК предложи служебен рамков договор, в който бяха включени някои от промените, влезли в сила чрез промени в закона през миналата година.

След обявеното недоволство от страна на съсловните организации обаче тази сутрин Надзорният съвет на Здравната каса прие решение, според което тази година ще действа старият рамков договор. Според надзорниците така няма да бъде намалена цената на нито една клинична пътека спрямо миналата година. Към него обаче е изготвен анекс, който предвижда увеличение и на парите, и на клиничните пътеки. Включени допълнителни три пътеки - за продължително лечение, след инсулти и след инфаркти, и след операции.

Министър Москов подписа за обнародване в Държавен вестник анекса към Националния рамков договор от 2015 г., който фактически ще замести неподписания от Български лекарски съюз нов договор за 2016 г., съобщиха от Министерството на здравеопазването.

В анекса са предвидени допълнителни 74,5 млн. лв. над приетия за годината бюджет на НЗОК. От тях 12 млн.лв. са предвидени за лъчелечение и радиохирургия. 3 млн. са насочени към неонатологията.

За трите нови клинични пътеки за продължително лечение са осигурени 23, 4 млн. лв., а 36,1 млн. лв. за първична извънболнична помощ, за специализирана извънболнична помощ и за МДД.

Допълнителните средства ще бъдат осигурени от повишената събираемост на приходните агенции и на самата НЗОК.

 

#рамков договор #анекс #НЗОК #БЛС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"