Нови ограничения за домейните в интернет пространството на Китай

Нови ограничения за домейните в интернет пространството на Китай
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

План за промени в китайското законодателство допълнително ще ограничат достъпа до уебсайтове, които не се одобряват от властта, пише АФП. 

Промените бяха публикувани за обществено обсъждане от министерството на индустрията и информационните технологии миналата седмица. Те въвеждат нови правила за употребата на т.нар. домейн имена – фактическите интернет адреси на страниците.

В най-строгия възможен случай правителството ще може да „цензурира всеки домейн адрес, който не е регистриран в Китай”, заяви Локман Цуи, експерт по интернет политиките от Китайския университет в Хонк Конг.

„Само одобрените от властите домейн имена ще бъдат позволени, а тези които не са регистрирани в Китай при новите регулации ще са де факто блокирани.”

Нарушителите ще бъдат глобявани с до 30 000 юана (4600 долара). Не е ясно дали правилата ще важат за всички сайтове, които са хоствани извън Китай, но са достъпни в страната или само на тези в местни сървъри.

Някои китайски новинарски източници, сред които свързания с комунистическата партия „Глобал Таймс”, съобщиха, че регулациите ще засегнат чуждестранни компании като „Майкрософт” (Microsoft) и „Епъл” (Apple), които имат сървъри за услугите си в Китай.

Новите правила включват условието домейн имената да не „застрашават държавната сигурност”, „издават държавни тайни” и да не „накърняват националната чест”.

Китай ограничава достъпа до определени чуждестранни страници като „Фейсбук” и „Гугъл”. Ограниченията върху домейн имената целят по-добрата му ефективност според професор Кен Кайли от Пекинския университет за пощи и телекомуникации.

Правилата ще са обект на публичен дебат до 25 април. Предишни противоречиви китайски закони и регулации са били сериозно променяни, в случай че бъдат силно критикувани.

#Китай #интернет #обсъждане #Фейсбук #Гугъл #сайт #глоби #Йоан

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"