Европейският туризъм е сериозно засегнат от кървавите терористичните атаки на Стария континент

Европейският туризъм е сериозно засегнат от кървавите терористичните атаки на Стария континент
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Според икономисти хотелиерството и туризмът съставляват около 10% от европейския брутен вътрешен продукт

Туристическият бизнес в Европа е засегнат тежко от терористичните атаки през последните месеци в столиците на Франция и на Белгия, показва анализ на "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Бомбените терористични атаки в Брюксел на 22-ри март причиниха смъртта на поне 35 души, като в същото време бяха ранени над 300 души. Те бяха факт само четири месеца след кървавите терористични атаки в Париж, които вече бяха довели до ограничаване на пътуванията към Европа - най-посещавания район в света.

Влиянието от яростните терористични атаки в Брюксел беше незабавно. Само в рамките на няколко дни, нивото на заетост в някои хотели в белгийската столица падна до едва 25%, според предварителните оценки на компанията STR, която следи данни за хотелиерската индустрия. Трябва да се има предвид, че в нощта преди атентатите нивото на заетост на хотелите е било около 82%.

Последва верижна реакция и в други големи европейски градове, представляващи основна туристическа дестинация. Нивото на заетостта на хотелите в Лондон се понижи от миналия четвъртък насам до 58%, а в Париж падна до 67%, според информация на агенцията STR. Тези данни са въз основа на извадка на хотелите във всеки един от посочените градове и представляват понижения на заетостта съответно с 24,7% и с 15,1% в сравнение с нивото година по-рано, съобщава компанията, цитирана от "Уолстрийт Джърнъл".

За Европа процъфтяващата туристическа индустрия беше от решаващо значение за поддържане на крехкото икономическо възстановяване на региона, като според икономисти хотелиерството и туризмът съставляват около 10% от европейския брутен вътрешен продукт.

Туристическата индустрия вече отчете по-бавен растеж след кървавите терористични атаки в Париж на 13-и ноември 2015-а година. През януари Световната пътническа организация към ООН прогнозира повишение на международните туристи в Европа с 3,5% до 4,5% през настоящата година - под растеж с 5%, отчетен през миналата година.

Известната британска пътническа и туристическа компания Thomas Cook заяви през миналата седмица, че летните резервации са били с 5% по-ниски в сравнение с 2015-а година. Несигурната геополитическа среда е накарала някои клиенти да отложат резервациите си за почивка, заяви главният изпълнителен директор на компанията Питър Фанкхаузер.

През миналата седмица Държавният департамент на САЩ пък отправи сериозна препоръка, предупреждавайки американците за "потенциални рискове" при пътуванията в Европа, като това е първото подобно изявление от 2010-а година насам. Държавният департамент предупреди американските граждани, че терористични групи продължават да планират скорошни нови атаки в цяла Европа, прицелвайки се в спортни събития, туристически обекти, ресторанти и транспорта.

Великобритания също отправи предупреждение към британците, пътуващи до Брюксел и каза на своите граждани да следват съветите на белгийските власти, въпреки че в петък властите в Белгия понижиха с една степен нивото на терористична заплаха до второто най-високо ниво.

Трябва да се има предвид, че Брюксел представлява далеч по-слаба туристическа дестинация от Париж, но в същото време белгийската столица е много важен европейски транспортен възел - ключова краткосрочна (еднодневна) спирка за бизнес пътувания и дом на редица международни институции като Европейската комисия, Европейския парламент и НАТО.

Целите на атаките в Брюксел - основното летище и системата на метрото, могат да внушат и по-голям страх сред пътуващите за други потенциални цели, посочват специалисти от хотелиерската и туристическата индустрия.

Понастоящем това вече е друга история, посочи Волфганг Арлт, директор на Китайския изследователски институт за международен туризъм в Хамбург. Хората започват да гледат на Европа като място, което вече не е сигурно и китайците не правят разлика между Франция, Италия, Германия или Испания. За тях цяла Европа е несигурна, посочи той.

Броят на китайските туристи, отседнали в хотели във френската столица, е спаднал през декември с 3,1% в сравнение с година по-рано, показват данни на Парижкото бюро за посетители, след като през първите десет месеца на миналата година техният брой нарасна с цели 46%.

Хотелиерската консултантска компания MKG Hospitality посочи, че средният приход в Париж за свободна стая - мярка за здравето на хотелиерския бизнес, е отбелязал понижение с 13% през първите два месеца на 2016-а в сравнение с година по-рано.

Въздействието от терористичните атаки в Париж на 13-и ноември се чувства навсякъде по света. Компанията Priceline Group, която притежава обекти, включително сайта Booking.com, заяви, че нейният годишен ръст в продажбите на хотелски стаи в световен мащаб е бил с 10% по-нисък в седмицата след кървавите атентати. Намалели са и резервациите в авиокомпаниите и броят на пътниците, които са резервирали полети, близки до датите на заминаване. Най-голямата авиокомпания в Европа, според осъществявания от нея трафик - Air France-KLM SA пък отчете загуби от 120 млн. евро от евентуални нереализирани продажби, въпреки че резервациите са започнали да се възстановяват в края миналата година.

Междувременно търговците на дребно, особено на тези в луксозните магазини, които силно зависят от международните туристически купувачи, също са отчели забавяне на техните продажби. "Уолстрийт Джърнъл" цитира Аксел Дюма, който е изпълнителен директор на Hermes International SCA, да казва, че трафикът в магазините на компанията в Париж през настоящата година остава под нивата спрямо година по-рано.

 

#туризъм #тероризъм #Европа #хотели #резервации #авиокомпании

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"