Иван Иванов: Има уязвими потребители на ВиК услуги, трябва да се помисли за помощи

Иван Иванов:  Има уязвими потребители на ВиК услуги, трябва да се помисли за помощи
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

„Считам, че така както се обсъжда въпросът за енергийно уязвими потребители трябва да се обсъжда и въпросът за уязвими потребители на ВиК услуги. Но как това ще се реализира трябва тепърва да се уточни. Между впрочем самите ВиК оператори са склонни на такъв вариант“, каза председателят на КЕВР Иван Иванов, цитиран от 3e-news, като уточни, че към момента тази възможност само се обсъжда, което „не означава, че въпросът е решен“.

Рано е за такова решение за „социално уязвими потребители“ на ВиК услугите, коментира и членът на КЕВР Валентин Петков. „Ние имаме праг на социална поносимост в 5-годишните бизнес планове“, каза той. По думите му процесът за социална поносимост на ВиК услугите не е изследване.

Членът на КЕВР уточни, че сега социалната поносимост на цената на водата е 2,8 кубика на член от домакинство при 2,5% среден доход. За всяко дружество обаче цената е различна, припомни той. Тя се изчислява се на база на статистиките за доход на съответна обособена територия, тъй като доходите на хората в Силистра не може да се сравняват с доходите на живеещите в София.

В същото време от думите на Петков стана ясно, че в комплексната цена на водата вече ще се включва и перото „пречистване“, освен сегашните услуги по „довеждане“ и цена на водата. 

Петков отказа да коментира исканото увеличение от 21 % от „Софийска вода“, като обясни, че докладът още не е стигнал до КЕВР.

По-рано председателят на КЕВР Иван Иванов обясни, че все още се чака решението на столичните общинари и по отношение на високата норма на възвращаемост на „Софийска вода“ - 17%. Както е известно тя е записана в концесионния договор и по нея на практика регулаторът не може да се произнася.

В същото време нормата на възвращаемост на другите дружества е в рамките на 8-9%. Според Иванов тя е съпоставима с тази на дружествата от енергийния сектор.

Пълният текст на статията може да видите тук.

#ВиК #услуги #помощи #Иван Иванов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"