Ивайло Московски: Приоритет в жп транспорта е довършването на направленията през границата с Турция

Ивайло Московски: Приоритет в жп транспорта е довършването на направленията през границата с Турция
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

''За 2016-та година фокусът в жп сектора остава върху довършването на направленията от стария програмен период,'' каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, който участва в Единадесета годишна конференция „Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България в свързана Европа 2016", предаде репортер на агенция „Фокус”.

Той уточни, че става въпрос за довършването на направленията от границата с Турция през София и Пловдив към границата със Сърбия, както и от Бургас през Пловдив и София към границата със Сърбия.

По думите му, през тази година се очаква също и да приключат успешно тръжните процедури за съществуващото направление Септември – София – сръбска граница, както и проектите за жп възел Бургас, жп възел Пловдив и жп възел София.

„До толкова ни стигат ресурсите, иначе като проекта готовност НКЖИ има повече готови проекти, но до толкова можем да финансираме към момента. Обсъждат се и всякакви варианти за други потенциални инвеститори, проявили интерес към нашата железопътна мрежа“, отбеляза той. 

По отношение на обектите, които се очаква в скоро време да се отдадат на концесии министър Московски обясни, че това са най-вече летищата в София и Пловдив, но се готвят и процедурите за отдаване на концесии на пристанищата във Видин и Русе, а през втората година на половина ще започне подготовката за отдаване на концесия на пристанище Варна. 

#Турция #граница #София #Пловдив #Варна #НКЖИ #Варна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници