Бактериите са развиват по-бързо в Космоса, отколкото на Земята

Бактериите са развиват по-бързо в Космоса, отколкото на Земята
A A+ A++ A

Има нещо в Космоса, което го прави привлекателен не само за хората, но и за някои бактериални щамове. Един от тях е Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2, пише TechTimes. Преди години беше даден старт на проекта MERCCURI, чиято цел е да се отглеждат бактерии на борда на Международната космическа станция (МКС). В рамките на инициативата, в която си сътрудничат множество организации, през април 2014 година в орбиталната лаборатория бяха изпратени 48 непатогенни бактерии. 

Сега учените установяват, че 47 от тези щамове се развиват както биха се развивали на Земята. Един от тях обаче, наречен Bacillus safensis JPL-MERTA-8-2, расте със 60 процента по-бързо от същия микроб при земни условия. 

Изследователите, включително научният ръководител - микробиологът Дейвид Койл от Калифорнийския университет в Дейвис, не могат напълно да обяснят откритието. Едно от предположенията е гравитацията. Гравитациятана МКС не е нулева, а микрогравитация, тъй като орбиталната лаборатория е под влиянието на гравитационните сили на Земята.

“Микробите са съвсем малки, затова гравитацията не е ключов фактор за метаболизма и физиологията им,“ обяснява Койл. Той предполага, че по-слабата гравитация има положителен ефект за развитието на бактериални колонии. В момента Койл и екипът му работят върху секвенирането на генома на организма и тестват фактори, които може да са предизвикали реакцията.

#бактерия #космос #земя #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"