Испания поиска да домакинства Евро 2012 вместо Украйна

Испания поиска да домакинства Евро 2012 вместо Украйна
Aко политическата ситуация в Украйна стане още по-нестабилна, единствената алтернатива за президента на УЕФА Мишел Платини ще бъде да отложи Европейското първенство по футбол с една година. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Испания предложи да бъде домакин на Европейското първенство по футбол през 2012 г. заради политическата ситуация в една от страните домакини Украйна.

Президентът на Испанската футболна федерация Анхел Мария Вияр е предложил на ръководителите на европейската футболна централа УЕФА страната да домакинства на Евро 2012, съобщи вестник „Марка", цитиран от „Фокус".

Причината за предложението са скорошните бомбени атентати в Днепропетровск и съмненията за потъпкване на човешките права на бившия украински премиер Юлия Тимошенко, която е в затвора от октомври 2011 г.

Пожелали анонимност източници от областната болница „Мелников", където постъпваха ранените при взривовете на 27 април, съобщиха за 8 загинали.

„Починаха 8 души. Като се започне от петък, при нас постъпваха и постъпваха хора, но властите ни забраниха да говорим, че някой е починал," посочи източникът.

Властите обаче опровергават това твърдение. По официални сведения при взривовете са пострадали 30 души, в това число 11 малолетни и непълнолетни, в болница са приети 29 души и по последни данни там все още се намират 14 пострадали.

Избухналите бомби в Украйна през миналата седмица разпалиха съмнения за безопасността на турнира съвсем малко преди неговото начало.

Освен в Украйна, срещи от форума трябва да се провеждат и в Полша, другия ко-домакин. Серия европейски политици обаче обявиха, че ще бойкотират състезанието.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозо вече обяви, че ще бойкотира Евро 2012 след процеса и задържането на бившия украински премиер Юлия Тимошенко.

УЕФА излезе с позиция, че ако политическата ситуация в Украйна стане още по-нестабилна, единствената алтернатива за централата ще бъде да отложи Европейското първенство по футбол с една година.

Испания, която предложи да замести Украйна в домакинството на форума, за последно е приемала такова събитие през 1964 г.

#Европейско първенство по футбол #Евро 2012 #Жозе Барозу #Жозе Мануел Барозу #Украйна #Полша #Испания #УЕФА #Мишел Платини #Юлия Тимошенко #Днепропетровск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"