Кредитите за нефинансови дружества са поскъпнали минимално

Кредитите за нефинансови дружества са поскъпнали минимално
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Кредитите за нефинансови дружества поскъпват минимално през февруари спрямо януари, сочат данните на БНБ. При кредитирането на дребно се вижда увеличение на лихвите при жилищните заеми.

На годишна база кредитите поевтиняват през февруари, но на месечна се виждат отделни минимални отклонения от общата тенденция. Поскъпването на жилищните кредити в лева е с части от процента – т.е. 0,07. Минимално е и увеличението при годишния процент на разходите.

В сегмента на "другите" кредити също има увеличение на лихвите, този път с около половин процент. Обикновено подобни месечни отклонения не могат да се считат за ясно обръщане на тенденцията, а се дължат на действията на отделни банки, които оказват влияние върху общата статистика.

При бизнес кредитирането обаче има поскъпване на заемите до 1 млн. евро. Този път по-високите лихви са и в лева, и в евро. Прави впечатление, че и при депозитите за бизнеса има увеличение на лихвите, макар и в крайна сметка спестяванията на фирмите да им носят едва 0,2 на сто доходност.

 

#кредити #БНБ #статистика #доходност #банки #спестявания

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Анкета

Повлия ли инфлацията на джоба ви?