Стив Ханке препоръчва на Куба да въведе валутен борд

Стив Ханке препоръчва на Куба да въведе валутен борд
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Куба трябва да въведе валутен борд. В противен случай ще изгуби много години от развитието си, както се случи в България.

Това каза в седмичната си коментарна рубрика в Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria проф. Стив Ханке, икономист, известен като Бащата на валутния борд у нас.

Ханке припомни, че новата история между САЩ и Куба започва през 1961 с операцията на ЦРУ в Залива на прасетата, с която се опитват да свалят Кастро малко след революцията, като този неуспешен опит за смяна на режима прекъсна отношенията между Куба и САЩ. Подобни били проблемите и с Иран, където друга операция на ЦРУ свали демократично избраното правителство на Мохамед Мосадък.

Изводът е, че не трябва да се позволява на ЦРУ и на външните агенти да предприемат тайни операции по свалянето на правителства, защото това винаги води до много и дългосрочни проблеми, казва Ханке

Той смята, че подобряването на отношението на САЩ към Куба е за добро, защото показва, че санкциите никога не работят. Куба е перфектен пример, доказващ, че санкциите не постигат целите си, допълни професорът.

Според него, както при всички комунистически държави и в Куба всички промени ще са за добро.

В момента това е една държава на роби, като държавата в лицето на комунистическото правителство притежава хората, каза професор Ханке.

По думите му всичко в Куба е порутено, няма инфраструктура и условията на живот са много лоши, като в този смисъл ситуацията напомня на тази в България от 1990-а.

 

#Стив Ханке #валутен борд #Куба #инфраструктура #ЦРУ #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »