Ще проучват Небет тепе в Пловдив

Ще проучват Небет тепе в Пловдив
A A+ A++ A

Днес община Пловдив и Регионалният археологически музей в града подписват договор за проучване на Небет тепе. Ще се направят няколко сондажа, а началото започва с водохранилищата.

Ако се докаже, както се предполага, че е имало средновековна структура, наречена донжон, те ще бъдат възстановени напълно. Растителността на тепето ще бъде разчистена, ще бъдат открити и осветени останките от крепостната стена отдолу.

Небет тепе е част от Трихълмието, един от малкото запазени хълмове в днешен Пловдив, но и сред най- оживените- там е Старият град. Археологията на Небет тепе е паметник на културата от национално значение, там са разкрити останки от първото праисторическо селище на това място, което през XII в.пр.Хр. се превръща в един от първите градски центрове в Югоизточна Европа- Евмолпия. На хълма са останките от западната крепостна стена с внушителна четириъгълна кула и вход от вътрешната и страна. По северната стена още личат стъпалата и тайния проход до крепостта. Оттам бързо се е стигало и до Марица, чието корито тогава е било разположено на изток в сравнение със сега. Добре запазени са останките от Източната порта на Пловдив в подножието на Небет тепе.

Бутафорна крепост, която да привлича туристи, беше проектът, който скара преди година местната власт с редица съсловни организации и с обществеността. След сериозен натиск, проектът бе спрян и още тогава стана ясно, че Небет тепе е в голяма степен непроучено. Преди много години тук последно са копали археолози, така че първата стъпка след спирането на проекта бе обещанието за по-сериозна проучвателна работа. С днешния договор тя започва в този сезон. Едва след като стане ясно какво е състоянието и какви са даденостите, ще се мисли за нов проект.

#Пловдив #музей #Небет тепе #Турист #проект

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"