Таван на таксите по дела за европейски средства, искат от БСК

Таван на таксите по дела за европейски средства, искат от БСК
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да се направи бърза законодателна промяна, с която да се установи горна граница на пропорционалните такси по чл. 27, ал. 6 от Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. За това настояват членовете на Българската стопанска камара (БСК) с писмо до Народното събрание, премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и правосъдния министър Екатерина Захариева.

В писмото се посочва, че пропорционалният размер на таксите по такива дела е непосилна финансова тежест за бенефициентите на средства от европейските структурни и инвестиционни фондове, особено след като към тази такса се добавят и разходите за адвокатско възнаграждение и втора пропорционална такса при евентуално обжалване на първоинстанционното решение.

Според камарата това практически прави невъзможно упражняването на конституционно гарантираното право на достъп до правосъдие.

БСК отбелязва в становището си, че "въвеждането на такси, които ограничават съдебния контрол върху административните актове, не е в съзвучие със заявения от правителството приоритет за реформа на съдебната система, противоречи на принципите на правовата държава и на конституционно гарантирани права на гражданите и юридическите лица".

#БСК #Народно събрание #такси #правосъдие #Томислав Дончев #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »