Емил Джасим: ''Даеш'' може да бъде спрян, ако службите за сигурност си вършат работата

Емил Джасим: ''Даеш'' може да бъде спрян, ако службите за сигурност си вършат работата
Снимка: www.sofialive.bg
A A+ A++ A

„В Корана призивите за мир надвишават над 60 пъти тези, които са за война, н ние не можем да говорим за един ислям – има над 70 течения. В исляма няма структура, каквато има в западното християнство, в лицето на папата, нито каквато има в източното християнство – в лицето на Патриарха, а всеки има правото да тълкува и да изпраща послания. Част от проблема е именно това“, каза още Джасим.

Това коментира младият историк Емил Джасим пред Би Ай Ти. Той успя да предизвика сериозен обществен дебат в социалните мрежи с две свои статии, публикувани в сайта на  „Егоист“ – „Проблемът е в исляма“ и „Игрите на ума – пригответе се да умрете“.

По думите му, изповядващите салафизма, например, се опитват да върнат вярващите към историческата реалност на VII век.

„Хората в „Ислямска държава“ (ИД, „Даеш“), както показват и последни доклади, са силно привлечени от насилието. Те нерядко са регистрирани престъпници, които в затвора биват обърнати в исляма и виждат нова възможност да се реализират“, каза още Джасим.

По думите му идеологията на „Даеш“ е сравнима с всяка тоталитарна такава.

„Ако погледнете социалната структура на „Даеш“, ще видите, че имат добре разработени социални услуги, но ние знаем както правят с всички, които не са с тях, защото принципът на тоталитарната идеология е – „който не е с нас, е против нас“, допълни Джасим.

Според него задължително решение е „физическото унищожение на всички, които изповядват идеологията на „Даеш“.

„В нашата ситуация е важно службите за сигурност да си свършат работата. Но ако експертите ни са тези от сутрешните блокове, имам основание да ме е страх“, посочи още Джасим.

#ДАЕШ #ислямска държава #Емил Джасим #идеология #тълкуване #ислям #служби за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"