Стара Загора с парк за свободно отглеждане на мечки

Стара Загора с парк за свободно отглеждане на мечки
БГНЕС
A A+ A++ A

В Стара Загора предстои изпълнението на проект за създаването на още 60 декара естествена среда за кафяви мечки. Той е в процес на изграждане чрез сътрудничеството и с посредничеството на Министерството на околната среда и водите, съобщиха от общината в Стара Загора.

Паркът за кафяви мечки ще бъде осъществен съвместно с холандската организация „Алертис“ – Фонд за опазване на природата и мечките.

„Зоологическата градина в Стара Загора е една от най-добрите в България. Удовлетворена съм от грижите, които се полагат за животните“. Това каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети зоопарка заедно с кмета на града Живко Тодоров. Той съобщи, че ще бъде поставено видеонаблюдение, след извършените наскоро вандалски прояви срещу вълците. Тодоров призова хората за нетърпимост към подобни прояви.

Министър Василева похвали общината в Стара Загора за доброто сътрудничество с МОСВ и отбеляза, че вълците, които наскоро бяха обект на вандализъм, са в добро състояние и са дружелюбни към посетителите. Зоопаркът в Стара Загора има едно от най-добрите местообитания за тревопасни животни, в много добро състояние са и загражденията на лъвовете и вълците.

Зоологическата градина в Стара Загора е една от 20-те в България, лицензирана е с втори лиценз през август 2015 г., а от септември м.г. вече има статут и на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES. През лятото на миналата година там бяха настанени два бивши циркови лъва в тежко състояние, с цел да бъдат подготвени за дългото им пътуване до един от най-добрите резервати за големи котки в Южна Африка „Шамуари“.

Под грижите на служителите и експертите в зоопарка, животните бързо се възстановиха, значително се подобри здравословното им състояние. През септември големите котки заминаха за новия си дом, благодарение на логистичната и експертна подкрепа на зоопарка. В съвместната акция участваха МОСВ и неправителствените организации „Борн Фри“ и „Четири лапи“.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

#Стара Загора #МОСВ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »