Граждански организации протестират пред НС заради задължителното гласуване

Граждански организации протестират пред НС заради задължителното гласуване
A A+ A++ A

Граждански организации се обявиха против задължителното гласуване с протест тази вечер пред Народното събрание. Задължителното гласуване ще субсидира купения вот, смята Стоян Панчев, един от организаторите на протеста под наслов "Вот Без Хомот".

"На практика ще имаме едно аутсорсване на това, което по принцип правят политическите партии – да съберат подкрепа, да закарат някакви хора до избирателните урни. Това ще бъде прехвърлено от партиите към държавната администрация. На практика ние ще позволим ли партиите да се откажат, или да прехвърлят една исторически тяхна функция върху държавата, като в същото време допълнително ще увеличим субсидирането им чрез по-голям брой гласуващи, оттам и по-голяма субсидия, която получават", заяви Панчев.

Галина Лачева от Мрежа "Бъди промяната" заяви, че задължителното гласуване ще доведе до криминализация на най-уязвимите в обществото.

"Ще се случи една окончателна криминализация на най-уязвимите в обществото, защото ще бъдат на практика притиснати между избора да се лишат от социално подпомагане, или да се поддадат на изкушението да пуснат платен вот", обясни Лачева.

Според Галина Лачева, за да има реален ефект, би могло протестният вот да бъде отчитан, като например – процентът на протестни бюлетини да се отразява на партийните субсидии и депутатските места.

#вот #протест #организации #Народното събрание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »