Трябва ли да поскъпнат цените на билетите за градски транспорт?

Трябва ли да поскъпнат цените на билетите за градски транспорт?
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Предложението е на Центъра за градска мобилност цената на билета за еднократно пътуване в столичния градски транспорт да поскъпне до 1,60 лв престои да бъде разгледано от Столичния общински съвет.

„Това ще е убийство за повечето българи, защото не си заслужава в претъпкания градски транспорт да даваме и тези пари за билетче”, коментира пред bTV Веселин Денчовски.

„Те досега не дупчат билети 2/3 от хората, а пък като станат по 1,60 лева, вече определено не виждам как ще се дупчи”, смята Румен Попов.

Други смятат, че разликата в качеството между различните видове транспорт е сериозна и цената за автобусен билет не трябва да се вдига.

„Метрото е доста по-удобно, по-топло е. Градският транспорт е доста некомфортен - задушно е, лятото е недостатъчно прохладно, общо взето не е комфортен и наистина не си заслужава да се увеличат цените”, посочи Йонка Славчева.

Някои софиянци изразяват мнение, че възнамеряват през лятото да се придвижват с колело. 

„На никого няма да се отрази добре, но се купуват нови автобуси, тролейбуси. Отнякъде трябва да идват и пари”, заяви Мирослав Гаврилов.

Според новото предложение със сигурност поскъпват и талоните от 10 билета. С тях еднократно пътуване с автобус сега струва 80 стотинки.

За хората, ползващи метро, обаче има още една възможност - така нареченият електронен билет. В предложението за новата наредба не е ясно дали той ще поскъпне.

Едно пътуване с него също излиза 80 стотинки. Ако неговата цена остане същата, пътниците в метро и автобуси ще бъдат поставени в неравностойно положение.

Преди да обявят дали ще подкрепят или не предложението, от Реформаторския блок искат да видят анализите и разчетите, коментира пред bTV общинският съветник от РБ Стефан Марков.

Той не е убеден, че с вдигането на цената на билетчето ще се стимулират гражданите да ползват абонаментни карти. Марков изрази надежда цената от 1,60 лева да подлежи на коментар.

Общинският съветник от ГЕРБ Зафир Зарков поясни, че с предложението се насърчава използването на дългосрочни документи, тъй като цените на картите се запазват както на преференциалните, така и тези по редовна тарифа. По думите му 14-15% са пътуванията с билет в столичния градски транспорт. Билетът е ориентиран към случайни пътувания и към гостите на града, уточни той.

''До година и половина трябва да бъде изградена и т. нар. тикет система, която да ни даде възможност за нови превозни документи и ново тарифиране – било то по време или изминато разстояние,'' каза още Зарков. ''С нея трябва да се изгради и видеонаблюдение във всяко превозно средство, което освен намаляване на гратиса ще ни гарантира и малко повече сигурност.''

 

 

 

#цени #билети #градски транспорт #Стефан Марков #Център за градска мобилност #РБ #ГЕРБ #автобуси #метро

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »