Ердоган бесен - видял чужди дипломати на процеса срещу двамата опозиционни журналисти

Ердоган бесен - видял чужди дипломати на процеса срещу двамата опозиционни журналисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Турският президент Реджеп Ердоган се ядоса на присъствието на чуждестранни дипломати на процеса на двама опозиционни журналисти, обвинени в шпионаж и опит за преврат. Делото се смята за тест за свободата на печата в Турция.

Кои сте вие? Какво правите там? - заяви гневно турският президент в реч днес по телевизията в Истанбул, обвинявайки дипломатите, че са се опитали да направят „демонстрация на сила“.

Тук не е вашата страна, тук е Турция – каза той, като посочи, че те могат да действат в рамките на техните консулства. Другаде е нужно разрешение, добави той.

Близо 200 души – колеги, опозиционни депутати и обикновени граждани придружиха в петък Джан Дюндар, главен редактор на всекидневника „Джумхуриет“, и Ердем Гюл, ръководител на кореспондентския пункт на вестника в Анкара, до съдебната палата в Истанбул. Няколко европейски дипломати, сред тях и генералният консул на Франция и посланикът на Германия в Анкара, присъстваха на съдебното заседание, предаде АФП.

Има опасност двамата журналисти да получат доживотни присъди затова, че на страниците на изданието обвиниха през май 2014 г. правителството на своята страна, че доставя оръжия на ислямските бунтовници в Сирия. Обширното проучване, съпроводено от снимки и видео, показващо как камиони на турските разузнавателни служби (MIT) снабдяват с оръжия ислямистите в Сирия, предизвика гнева на Ердоган.

Който е публикувал тази информация, ще си плати скъпо, няма да оставя нещата така – закани се той. Едва започнал процесът, наказателният съд по искане на прокурора реши заседанията да протичат при закрити врата по съображения за „националната сигурност“, което възмути обществеността.

#Ердоган #шпионаж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »