Алекс Алексиев: Европейците се поддават на шантажа на Ердоган, който е отявлен ислямист и не желае доброто на Европа

Алекс Алексиев: Европейците се поддават на шантажа на Ердоган, който е отявлен ислямист и не желае доброто на Европа
БГНЕС
A A+ A++ A


Темата на изминалата седмица, а може би и на предстоящата и на много седмици след това, е войната с радикалния ислям. Kакви са оценките проведените след атентатите в Брюксел антитерористични операции? Как и дали изобщо 28-те страни – членки на ЕС ще отговорят на терористичната заплаха - като съюзници с обща цел или ще се оттеглят зад националните си червени линии? Алекс Алексиев, експерт по антитероризъм и председател на „Центъра за балкански и черноморски изследвания“, дава своята оценка за тези събития в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Г-н Алексиев, как оценявате проведените след атентатите в Брюксел антитерористични операции?

- Много е трудно за Европа да предприемем някакви колективни действия, тъй като по принцип тя няма тази възможност, просто няма капацитет за това. Така че по-вероятно е да са отделни национални акции, както предполагам, че знаете французите в момента работят заедно с белгийците доста активно. Днес белгийците арестуваха още хора, които са подозирани за участие в терористични актове. Вчера французите арестуваха един човек, който според тях е бил почти на път да извърши нов терористичен акт. Така че има някакви противодействия, но да се очаква от Европа като общност да предприеме нещо според мен е много наивно, защото те просто нямат този капацитет.

Защо тогава почти всички западни политици нехаят за разпространението на радикалния ислям като идеология сред мюсюлманите в Европа? Казвам „нехаят“, защото не виждам не само стъпки, но и дори набелязване на мерки за борбата именно срещу радикалния ислям.

- Това е така, за съжаление. Това е голямата трагедия на Европа. Тя просто като че ли не желае дори да признае, че това е проблем. Има няколко причини за това. Едната от които е, както вече говорихме – мултикултурализмът или по-скоро едно напълно погрешно разбиране на мултикултурализма. Идеята, че ислямистката култура е толкова важна и адекватна, колко и нашата западна култура. Другото е политическа коректност, от която страдат политици от Белгия и на други подобни места. Те просто не желаят да признаят, че това е една изключителна опасност за Европа, защото ако признаят това, трябва да признаят също, че в продължение на десетилетия не са направили абсолютно нищо за нейното изкореняване.
Има и друг един момент, който не е добре познат в Европа - фактическият съюз между левичарите и ислямистите. Кварталът Моленбек в Брюксел е перфектно доказателство за него. В Моленбек например в продължение на 20 години кмет беше един политик на име Филип Моро, който беше изявен антисемит и съвсем открито поддържаше радикалния ислям. Него го избираха в продължение на 20 години благодарение на мюсюлманския вот. Разбира се, това много добре се знаеше от всички в Белгия, но никога не беше разкритикувано, никога не излезе наяве. Между другото това е една много голяма опасност в цяла Европа - съюзяването на крайните левичари с ислямистите.
Ще ви дам един друг пример. Във Великобритания последните избори Лейбъристката партия беше победена, тя понесе може би най-тежката загуба, която е имала в последните десетилетия. В същото време в много от градовете, в която тя се съюзява с ислямистите, ислямистите увеличиха присъствието си в британския парламент от 8 на 14 души. С други думи – огромна загуба за лейбъристите, а доста солидна победа за ислямистите. И какво стана след това? Както много добро знаете, лейбъристите избраха Корбин за шеф на тяхната партия, а той съвсем открито поддържа ислямистите и много често се е изказвал с големи симпатии към самите терористи. Ето за какво говорим и ако това не се разбере в Европа, не ни очаква нищо добро.

Почеркът на нападенията в Париж през ноември и в Брюксел от тази седмица поставя въпроса дали в Европа не съществува много по-голяма и сложна мрежа на терора, отколкото се е смятало досега?

- Проблемът според мен е, както съм го казвал не веднъж, писал съм книга за това, че в Европа присъства огромна по големина част от радикалния ислям в света. Европа е експортьор на джихадисти, а не, както много казват или мислят съвсем погрешно, според мен, че едва ли не всички джихадисти идват от Близкия Изток. Абсолютно погрешно е това мнение. Точно обратното е. Европа в момента е може би най-големия култиватор на радикални ислямисти и джихадисти. Вярно е, че някои от тях ходят в Близкия Изток при „Ислямска държава“ и други подобни терористични организации, където може би ги учат как да правят бомби и прочее. Но проблемът е вътре в Европа, той не идва от вън. И това е нещо, което европейските политици въобще не желаят да признаят, защото тогава трябва да признаят, че те са виновни да се стигне до там.

Отличителен белег при атентаторите от Брюксел и Париж, че те имат криминални досиета и присъди. Съществува ли опасност от сливането на мрежите на престъпниците и клетките на джихадистите?

- Тази зависимост между криминална дейност и джихадизъм, е наблюдавана отдавна и това е не само в Белгия, а при почти всички арести на терористи. Във Франция, която може би е най-активната в това отношение от атентатите през ноември миналата година, досега само от началото на тази година са арестувани 75 терористи. Почти всички тези хора имат престъпно минало. Така че има много силна зависимост. Същото е и в САЩ. Но какво значи това? Това значи, че тези хора фактически не са в никакъв случай някакви абсолютно праведни мюсюлмани, те са дребни престъпници, които по една или друга причина решават да станат терористи. Не знам дали по-важно заключение от това може да се извади, но наистина това, което е важно е, че ако погледнеш на миналото на тези хора, може да се извади до някъде извод, че те са поне възможни или потенциални терористи.
Например ще ви кажа нещо друго, което предполагам, че знаете, защото поне в западните медии се писа, че и двамата братя Бакрауи, които се самоубиха на летището в Брюксел, са били арестувани от белгийските власти и са били пуснати. Как става тази работа? Те и двамата са с криминално бъдеще, но още по-важно е това, че един от тях е върнат от Турция в Амстердам, не знам защо в Амстердам, а не в Брюксел, и турците претендират, че са известили белгийските служби. Въпреки това нищо не е направено. Самите белгийци са арестували и двамата и ги пускат, и то буквално дни преди атентатите. Значи има нещо в тези служби, което въобще не работи. Според мен в Белгия това е особено видимо.
Белгийските служби, според мен, са некомпетентни, поне това, което аз наблюдавам и то не само от сега, а от много отдавна. До голяма степен това се обяснява с факта, че Белгия по принцип е една изкуствена държава, която се състои от два етноса – фламандци и валонци, които като че ли нямат нищо и не са в много добри отношения помежду си. В самия Брюксел има няколко различни кметства, има различни компетенции, които като че ли не говорят помежду си. Това, разбира се, прави работата много по-тежка.
Другото, което е важно да се отбележи, е че сътрудничеството между европейските органи е почти несъществуващо. Затова трудно може да се очаква, че изведнъж ще има някакъв общ отговор на този тероризъм от страна на Европа, както знаете, точно обратното като че ли се получава. Вместо да се затегнат границите, да се спрат тези бежански вълни и прочее, Европа прави точно обратното. Меркел позволява на милиони да влизат в Европа, от които не единици, а вероятно стотици са внедрени терористи и тепърва ще чуваме за това, което ще причини тази вълна бежанска вълна, за която е изключително виновна Европа и най-вече Германия.
В момента става и друго нещо, което и изключително погрешно, според мен. Европейците, специално германците, се поддават на шантажа на Ердоган и са готови да направят какви ли не отстъпки само и само той да им помогне да се справят с бежанската вълна. А Ердоган е един отявлен ислямист, който не желае доброто на Европа . А всъщност в Европа сами могат да се справят, ако искат, но както се вижда – не искат. Така че това, което става в момента, според мене гарантира, че тероризмът няма да изчезне скоро от Европа.

Докъде е стигнало инфилтрирането на радикален ислям сред българското мюсюлманско население? И могат ли да разчитат на помагачи дошлите у нас джихадисти?

- На това е трудно да се отговори. Аз винаги съм казвал, че българският мюсюлманин не се поддава лесно на радикални влияния. От друга гледна точка не трябва да се забравя чуждестранното влияние в България, особено напоследък от страна на Турция, която е вече една ислямистка държава, на тяхната ислямистка организация наричана Дианет. Господството на турския ислям в България е пълно. Не може дори да се каже, че нашето мюфтийство се управлява от български граждани. То се управлява директно от турска делегация. Това е нещо изключително опасно, защото турците в момента насаждат радикалния ислям, където могат, включително в самата Турция.
Има и други влияния – саудитски фондации, „Ал Вакъф Ислями“. Това, което наблюдаваме примерно между ромите в Пазарджик и на други места, които са много по-лесно податливи на тези влияния, отколкото нашите турци да кажем и помаци. Не бих казал, че ние сме едва ли не предните редици на заплаха за тероризъм, но в същото време да не се лъжем, че това не може да стане в България, както постоянно повтарят разни платени професорчета - това е глупаво и безотговорно.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори