Експерти предричат провал в борбата срещу глобалното затопляне

Експерти предричат провал в борбата срещу глобалното затопляне
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Изследване на двама американски учени предрича провал на сегашните опити за ограничаване на човешкото въздействие върху климатичните промени. През декември представители на над 190 страни се събраха в Париж и постигнаха историческо споразумение за намаляване на въглеродните емисии по света, за да се ограничи затоплянето с до 2 градуса средно над температурите отпреди Индустриалната революция. Това ниво на затопляне е смятано за приемливо и безопасно.

Според някои учени обаче тази цел е нереалистична и новото изследване също сочи в тази посока. Преподавателят по морски науки Глен Джоунс и д-р Кевин Уорнър, който също изследва океаните, публикуваха свой труд в американския „Журнал по енергийна политика“, според който ограничаването на затоплянето само до 2 градуса би било изключително трудно.

„Ще изисква промени, които нашата енергийна инфраструктура не е преживявала досега и е много малко вероятно да бъдат направени“, обяснява Джоунс.

Според него ще се изисква да се инсталират 485 000 5-мегаватови вятърни турбини всяка година до 2028-а. През 2015 г. обаче са инсталирани 13 000. Джоунс и колегите му подчертават, че всеки час, всеки ден се добиват по 3,7 милиона барела петрол и 932 000 тона въглища, а в атмосферата отиват 4,1 милиона тона въглероден диоксид.

В същото време населението на планетата продължава да расте, а февруари 2016 г. беше обявен за най-топлия месец в историята на метеорологичните изследвания. До 2100 г. на Земята ще живеят над 11 милиарда души и въпросът е как те ще се изхранват и откъде ще взимат енергия, ако светът премине на възобновяеми източници.

 

#глобално затопляне #учени #вятърни турбини #ВЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"