Лекарският съюз сне доверието си от Москов

Лекарският съюз сне доверието си от Москов
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Българският лекарски съюз (БЛС) застана срещу здравния министър. Съсловната организация обяви, че снема доверието си от ръководството на здравното министерство и Надзорния съвет на Националната здравно-осигурителна каса.

Само преди два дни БЛС, че ще атакува в съда предложението на Националната здравноосигурителна каса за служебен национален рамков договор, а организацията на личните лекари заяви готовност за национален протест следващата седмица срещу "абсурдния начин за финансиране" на работата им.

Заместването на рамковия договор, който всяка година се подписва между лекарския съюз и касата, с решение на здравната каса е тежко закононарушение, твърдя от съсловната организация.

"Решението на Надзорния съвет на здравната каса е незаконосъобразно и би могло да бъде атакувано пред съд, след като влезе в сила. Атакували сме самата концепция – заместването на Националния рамков договор с решение, което преповтаря неговата философия, замества самия договорен процес, който осигурява стабилността на системата и осъществява нормална комуникация на ниво лекар –пациент", коментира адвокатът на организацията.

Според председателя на БЛС д-р Веницислав Грозев увеличението в извънболничната помощ, за коетоговори Министерството на здравеопазвнаето, например по-голям брой направления за личните лекари и за специалистите и по-голям обем дейности за лабораториите и образвана диагностика, няма да може да се реализира със стойностите, заложени в служебния рамков договор.

Заместник-председателят на БЛС професор Огнян Хаджийски също е на мнение, че малко от добрите предложения, договорени между касата, здравно министерство и лекарите, всъщност влизат в предложения служебен рамков договор.



#БЛС #Петър Москов #лекари #доверие #здравна каса #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"