Терористичната мрежа зад атентатите в Брюксел и Париж почти унищожена? Но остават други мрежи и ... грешките на Европа

Терористичната мрежа зад атентатите в Брюксел и Париж почти унищожена? Но остават други мрежи и ... грешките на Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

Джихадистката терористична мрежа, която стои зад атентатите в Париж и Брюксел, „е в процес на унищожение“, но други такива мрежи остават. Това предупреди френският президент Франсоа Оланд.

„Ние получаваме резултати в намирането на терористите и, както в Брюксел, така и в Париж, има редица арести, като знаем, че има и други мрежи“, заяви още държавният глава.

„Въпреки че тази, която е отговорна за атаките в Париж и Брюксел, е в процес на унищожение... все още има сериозна заплаха“, допълни той.
В четвъртък френската полиция задържа 34-годишния Реда Крикет в Париж по обвинения в планиране на терористично нападение и връзки с Абделхамид Абауд – един от предполагаемите лидери на терористичните нападения от 13 ноември във френската столица.

По-рано днес трима души бяха задържани в Брюксел по обвинения във връзки с осуетения готвен атентат на Крикет, посочиха от белгийската прокуратура.
„Нашата първа цел е Сирия. Не трябва да забравяме и Ирак. Не забравяме и въпроса с бежанците. Искаме да сме сигурни, че правата за убежище се спазват изцяло и в същото време (искаме да сме сигурни), че можем да контролираме нашите външни граници“, допълни Оланд.

Общо 10 човека са задържани по подозрение в джихадизъм след спец операции в няколко държави, каза кореспондентът на БНТ в Брюксел Владислав Велев.
Във Франция е предотвратен атентат. При операция край Париж е бил задържан мъж, който е заподозрян, че е подготвял терористично нападение в страната.
34-годишният мъж е бил осъждан през 2015 г. в Брюксел за вербуване на чуждестранни бойци да се бият на страната на "Ислямска държава".

Той е бил осъден заедно с Абдел Хаид Абауд, който е мозъкът на атентатите в Париж.
В Брюксел пък при мащабна операция са арестувани 7 човека, като един от тях е свързан и с осуетения атентат в Париж.
В Германия също при спецоперация са арестувани двама предполагаеми джихадисти.

Грешките

Откриването на пропуските на специалните служби по атентатите в Брюксел е от ключово значение за избягване на бъдещи нападения, изтъкват експерти, цитирани от БНТ.

Оказва се, че единият атентатор от летището Ибрахим ел Бакрауи, помилван след като е излежал едва половината от девет годишна присъда за въоръжен грабеж, е успял да замине за Сирия и после депортиран от Турция, без да бъде разпознат като джихадист.

При ударите на 22-ри март братя Бакрауи се издирват усилено след полицейски щурм на терористично убежище в Брюксел по парижкото следствие. Вероятно те са двамата измъкнали се от адреса под дулата на снайперистите.
Заловеният четири дни преди нападенията в Брюксел Салах Абдеслам е бил разпитван само два пъти по един час в събота, разкриват френски медии. Следователите очевидно са пропуснали възможността да получат сведения за подготвяния заговор в Брюксел и приемат безкритично твърденията му, че не познава братя Бакрауи.

Наджим Лахрауи, вторият атентатор на летището, е търсен от белгийската полиция от декември. Предполага се, че той е направил взривните колани за Париж. През септември 2013-та този човек заминава за Сирия с една от първите вълни белгийски джихадисти. Получава задочна присъда през февруари, но се укрива успешно под фалшива самоличност до удара тази седмица.

На глава от населението Белгия е най-голям донор в Европа за наемници на Ислямска държава. Възникват въпроси като дали анализът на белгийските служби е бил верен и дали били са наблюдавани правилните хора. Не е изключено фокусиране върху смятаните за най-опасни за сметка на цялостната картина.

Има оценки и за недостиг на хора в белгийското разузнаване. Предстои назначаване на допълнително хиляда души. Оставките на белгийските министри на вътрешните работи и правосъдието заради братя Бакрауи не бяха приети, припомня БНТ.

#Брюксел #джихадисти #терористична мрежа #Оланд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"