Билетчето в София става 1.60 лв., талоните поскъпват с 4 лева

Билетчето в София става 1.60 лв., талоните поскъпват с 4 лева
БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на картата на еднократно пътуване /билетът/ се предвижда да стане 1,60 лв., а талонът от 10 билетчета от 8 да стане 12 лв. Това съобщи Симеон Арнаудов, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност, по време на представянето на проекта на центъра за икономическа рамка на обществения градски транспорт за 2016 година.

Той посочи, че общата сума за финансиране на транспорта в столицата за 2016 година е 283 милиона лева, а изминаването на 58 596 000 км е поставената задача, която трябва да бъде изпълнена за годината.

„Съществуващото разпределение на пътуванията в столицата показва относителен дял от 15% използване на единични билети, 23% за абонаментни карти по редовната тарифа и 62 % преференциална карта, които дават една значителна отстъпка за пътуващите“, отбеляза Арнаудов, цитиран от агенция Фокус. Той подчерта, че целта на предложенията е да се стимулира използването на абонаментните карти, за които не се предвижда поскъпване.

Стойността на едно пътуване с месечна карта за наземен транспорт излиза 44 стотинки, а за метро - 38 стотинки. „Нова тарифна политика е насочена, така че да отговаря на нуждите на транспорта. Насърчаваме използването на по-дългосрочни документи. Искаме да подчертаем, че предлагаме цените на всички абонаментни карти да запазят своята стойност“, отбеляза Симеон Арнаудов.

Предлага се въвеждането на месечна карта на стойност 43 лева за метро и 1 линия наземен транспорт , както и тридневна карта за всички линии за 10 лева и карта София за 20 лева, предназначена за туристите и гостите на София.

Новината очаквано предизвика недоволство сред гражданите на софия. От гражданското сдружение "Спаси София" се обявиха категорично против поскъпването като посочват конкретни аргументи в подкрепа на позицията си. Според организацията работа на общината е да направи градския транспорт по привлекателен за пътуване на гражданите, а вдигането на цената на билетите не помага за постигане на тази цел, напротив. Друг аргумент срещу поскъпването на билетите е, че в момента цените на горивата са едни от най-ниските и това прави мярката икономически незащитима.

#билети #карти #градски транспорт #Център за градска мобилност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"