Дончев: Съдебната реформа? - Разбира се! Но не за външните инвеститори, а за гражданите и предприемачите

Дончев: Съдебната реформа? - Разбира се! Но не за външните инвеститори, а за гражданите и предприемачите
БГНЕС
A A+ A++ A

Съдебната реформа е важна за чуждестранните инвеститори, но не бива да правим съдебна реформа за чуждестранните инвеститори, а за българските граждани на първо място. На второ място за предприемачите. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев на дискусия на Американската търговска камара и правителството „Приоритети на българското правителство през 2016 година: политики и мерки за насърчаване на икономическия растеж”, предаде БГНЕС.

Дончев коментира, че правосъдната реформа не може да приключи с промените в конституцията, защото е по-сложно от това.

От друга страна, според него през последните месеци основната тема е свързана с икономическия растеж, което не се случвало отдавна. „Това е хубава новина и не го отдавам на конюнктурни емоции, а на достигане на обществена мъдрост, че пътят към благосъстоянието не минава през нова по-добра форма на преразпределение, а минава единствено през растежа. Това, което може да генерира повече публични приходи и разходи, печалби, по-високи доходи е растежът”, подчерта Томислав Дончев. Той коментира, че през 2015 г. икономическото развитие на страната ни е дало няколко повода за оптимизъм и за размисъл.

Поводи за оптимизъм, според вицепремиера е това, че българската икономика е пораснала достатъчно, за да покаже, че може и в трудни времена. „Тук въпросът не е в добрия ръст от 3%, а в по-качествения ръст, основан в голяма степен на ръст на износа, доминиран от ръст на промишлена продукция. Въпреки всички трудности и предизвикателства България запази относително стабилна и предвидима среда за правене на бизнес. Осигури се заетост, безработицата трайно падна под 10%”, посочи Дончев.

Друг повод за оптимизъм, според вицепремиера е, че българската икономика е останала слабо зависима, като европейските средства са останали около 10% от публичните разходи.

От друга страна Томислав Дончев подчерта и няколко теми за размисъл, например, защо нивата на предприемаческа активност все още са ниски, като само 5,7% от трудоспособното население има възможност да развива собствен бизнес. Дали всички структуроопределящи компоненти на бизнес средата са налице - човешки, финансов и технологичен капитал, запита още Дончев.

Той коментира, че фактите показват, че в България може да се произвежда конкурентноспособно, може да произвежда високотехнологично и страната ни осигурява предвидимост на икономическите оператори.

Имаме наличност на множество различни възможности за финансиране на бизнес. Проблемът с квалификацията на работната сила, обаче поставям пред възможностите за финансиране, каза Томислав Дончев.

Той призова всички компании, не само американските, да погледнат едно ниво по-навътре икономическата матрица на страната, да мислят за българските предприятия, които макар и малки, имат потенциал. Мислете заедно с нас за нови модели за интеграция чрез наука, призова ги още вицепремиерът.

Голямата задача, която стои пред нас е да сме толкова умни и смели, че да превръщаме рисковете във възможности, заключи Томислав Дончев.



#Дончев #чуждестранни инвеститори #граждани #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »