Трябва да сме усърдни в осигуряването на грижи за хора с увреждания, заяви Йорданка Фандъкова

Трябва да сме усърдни в осигуряването на грижи за хора с увреждания, заяви Йорданка Фандъкова
A A+ A++ A

"Трябва да работим усърдно заедно за осигуряване на грижите за децата и хората с увреждания", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на откриването на готовия проект Детска къща за деца, които са разделени от биологичните си родители още в първите дни на своя живот.

"Преди няколко години в София имахме 7 големи дома, в които се отглеждаха деца без родители. Днес остана 1 – Дом „Славейков“, който предстои до средата на тази година да бъде закрит и децата да бъдат изведени в приемни семейства или настанени в домове от семеен тип. Изградихме заедно със социалното и с регионалното министерство новите домове за настаняване от семеен тип“, заяви Фандъкова.

Тя допълни, че именно новооткритата Детска къща представлява моделът, по който трябва да се оказват грижи на изоставените деца. „Показваме по-възможно най-хуманният начин как трябва да се грижим за тези деца “, подчерта столичният кмет. Тя получи ключ от Детската къща и призна, че очаква да получи още такива ключове и да присъства на откриването на още такива домове.

"Ние увеличаваме непрекъснато социалните услуги в София. Само преди няколко седмици работа започна център в „Бъкстон“ за деца и хора с увреждания. Разчитаме и наблягаме предимно на дневните грижи, защото най-добре е те да са при семействата си, но да имат подкрепата на общината“, подчерта Фандъкова. Тя допълни, че общината предоставя ежедневно над 70 социални услуги за подкрепа на хора с различни проблеми.

"Благодарна съм и на министър Павлова и на министър Калфин за това, което правим заедно, защото грижата за децата и хората с увреждания трябва да се работи заедно, за да има резултат. Разчитаме и на неправителствения сектор, защото това са хора, които са обучени и подготвени да работят с децата. Ние ще ги подкрепяме с инфраструктура. По този начин се получава най-добрият резултат, който виждаме и тук в тази нова къща “, каза още столичният кмет. 

#Йорданка Фандъкова #увреждания #дом #София #семейства #деца #министерство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"