Първи сигнали за затопляне между Москва и Вашингтон - напредък по Сирия, костеливият орех остава Украйна

Първи сигнали за затопляне между Москва и Вашингтон - напредък по Сирия, костеливият орех остава Украйна
БГНЕС
A A+ A++ A

"САЩ биха искали да се върнат към нормален диалог с Русия и това е напредък". Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери в интервю за агенция ТАСС по време на посещението си в Москва. Въпреки че е трудно да се проникне в скритите значения на словесните конструкции, изричани от дипломати с такъв висок ранг, тези думи Кери могат да бъдат  разчетено като първи сигнали за желанието на Вашингтон и на Москва да намалят напрежението в двустранните отношения и дори да преминат към фаза на затопляне. Повод за такова очакване дава и фактът, че на масата на преговорите по време на посещението на Кери в руската столица са двете кризи , станали повод за крайното изотране на тона през последните години - Сирия и Украйна.

Но докато по въпроса със Сирия се наблюдава бързо сближаване на позиците на двете велики сили, Украйна остава костеливият орех в двустранните отношения. По този въпрос САЩ остават непреклонни, а Джон Кери недвусмислено подчерта днес, че санкциите на страната му спрямо Русия ще бъдат свалени след като тя изпълни всички точки на Минските споразумения.

Американският държавен секретар пристигна за разговорите в Москва 10 дни след като президентът Путин обяви, че изтегля по-голямата част от руските военни сили от Сирия. Кери, който се срещна в Москва с руския президент Владимир Путин и външния министър Сергей Лавров, той каза, че Вашингтон и Москва са се разбрали да укрепят крехкото примирие в Сирия. Двете страни са се договорили Сирия да остане единна държава. Русия и САЩ се съгласиха също така да използват влиянието си върху враждуващите страни в сирийския конфликт, за да ги убедят да ускорят усилията за политическо решение.

Кери не уточни дали е обсъдил с Владимир Путин бъдещето на сирийския президент Башар Асад. Но по думите му, двамата са се съгласили, че Асад "трябва да направи правилното нещо" и да участва в мирните преговори.

Малко по-късноруският заместник външен министър Сергей Рябков обаче обави, че позицията на Москва, че бъдещето на сирийския президент Башар Асад не бива да се обсъжда в момента е срещнала разбиране от страна на Вашингтон.


"До голяма степен настоящият политически процес стана възможен, тъй като в крайна сметка Москва срещна разбиране от Вашингтон в основната ни теза, че решаването на въпроса за бъдещето на сирийския президент на този етап не бива да присъства в дневния ред", каза Рябков, цитиран от агенция Интерфакс, коментирайки резултатите от вчерашното посещение в Москва на американския държавен секретар Джон Кери.

„Бихме искали нормалният диалог да се върне. Имаме напредък. Когато дойдох тук, президентът Путин любезно намери време да се срещне с мен, за да се опитаме да намерим решение на един много сложен проблем”, заяви Кери.

"Вярвам, че с руския външен министър Сергей Лавров имаме много продуктивни отношения и можем ефективно да разделяме противоречията от съвместната работа”, подчерта американският държавен секретар.

„Главната точка в дневния ред на сътрудничеството между Русия и САЩ е противодействието на екстремизма”, заяви Кери. "Ние имаме широка програма с Русия, но най-важните неща очевидно са Сирия, Украйна, противодействието на насилието и екстремизма, както и съвместните ни усилия за укрепването на мира и стабилността в Близкия изток и други региони”, каза той.

Кери подчерта, че сътрудничеството в Сирия е необходимо за предотвратяване на нови терористични нападения.

„Договорихме се днес, че ще ускорим усилията, за да придвижим напред политическия процес. Смятам, че Русия е напълно ангажирана с тези усилия. Всички ние ще се опитаме да убедим президента Асад да вземе правилните решения през следващите дни и да участва в политическия процес, който ще доведе до действителен преход и мир за Сирия“, обяви Джон Кери.

След срещата между Путин и Кери външният министър Сергей Лавров заяви, че ще бъде отделено особено внимание на необходимостта да не допускаме безразборното използване на оръжие. „Договорихме се да продължим усилията за разширяване на хуманитарния достъп до блокираните райони на Сирия. Призоваваме всички участници в сирийския конфликт да вземат допълнителни мерки за освобождаването на пленниците и задържаните лица. И най-важното на този етап – договорихме се да ускорим усилията за създаването на необходимите условия за политически процес“, заяви Лавров.

Държавният секретар на САЩ отбеляза още, че за мира в Украйна е необходимо пълното прилагане на Минските споразумения. "Ако можем да постигнем напредък по украинския въпрос, аз съм абсолютно сигурен, че ще бъдем в състояние да подобрим отношенията между САЩ и Русия, между целият свят и Русия много бързо”, каза Кери.

Той призова за предприемане на стъпки за урегулиране на ситуацията в Украйна. „При решение на украинския въпрос, отношенията между САЩ и Русия ще се подобрят бързо”, каза подчерта отново американският политик.

 

#Путин #Кери #Лавров #Сирия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Гледна точка
Последно от Гледна точка

Всички новини от Гледна точка »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници