Вашингтон обвини Техеран в хакерски атаки

Вашингтон обвини Техеран в хакерски атаки
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Съединените щати повдигнаха обвинения срещу седем ирански граждани, провели масирани хакерски атаки срещу няколко американски банки и язовир в щата Ню Йорк в периода 2011 – 2013 г.

На специална пресконференция във Вашингтон, министърът на правосъдието и главен прокурор на Лорета Линч заяви, че координираните атаки са предизвикали щети за десетки милиони долари и са преставлявали непосредствена опасност за американските граждани.

Обвинението директно свързва атаките с иранското правителство.

Хакерите са успели да проникнат в компютрите на контролната кула на язовира "Боуман авеню дам" до Рай Брук, щата Ню Йорк. Те не са успели да поемат контрола над изпускателните шлюзове, каквато - според следователите - е била целта им.

Кибератаката срещу язовира е само част от подривните дейности, извършвани от Иран в американските системи за сигурност, казва Линч. Хакерите са успели да се доберат до базите данни на няколко американски банки. Имената на банковите институции не се споменават от съображения за сигурност, но според експерти по киберсигурност сред тях са имена като Bank of America, JPMorgan Chase и Capital One.

Това не е първият път, в който администрацията на президента Барак Обама отправя обвинения срещу конкретна държава за хакерски дейности. През 2014 година той обвини публично Северна Корея за атаките срещу компанията "Сони", като обеща да "отговори подобаващо". През същата година бяха повдигнати обвинения и на петима военнослужещи от китайскта армия за подобен род престъпления.

Обвиненията за кибертероризъм идват в момент на сравнително нормализиране на взаимоотношенията между Съединените щати и Иран след подписването на сделка по ядрената програма на ислямската република.

 

#САЩ #Иран #кибератаки #банки #национална сигурност #кибертероризъм #язовир

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"