БСП иска промяна в концесионнния договор на "Софийска вода"

БСП иска промяна в концесионнния договор на "Софийска вода"
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Групата общински съветници от БСП в София иска промяна на концесионния договор със "Софийска вода".

На пресконференция днес те са поискали да бъде намалена нормата на печалба на концесионера. В сегашния договор тя е в размер на 17%, а социалистите настояват размерът да е 5-6%, колкото е на големите държавни и общински ВиК оператори.

"БСП категорично се противопоставя и не приема исканото от "Софийска вода" увеличение на водата с 21,2%", заяви председателят на столичните социалисти и председател на групата в Столичния общинския съвет Калоян Паргов, цитиран от пресцентъра на формацията.

"В общината има сформирана комисия, която работи за предоговаряне на концесията на "Софийска вода". Групата на БСП от 1999 година, когато бе сключена концесията, се противопоставя на така сключения договор. Ние считаме, че е грабителски и не е в полза на жителите на София. В рамките на предоговарянето на концесионния договор, ние ще настояваме да бъде намалена нормата на печалба от 17%, тъй като тя е в разрез с практиката държавните и общински ВиК оператори да печелят не повече от 5 - 6%. Ще предложим с разликата до 17 % да се формира Фонд за водни помощи на социално слабите лица и домакинства по критериите за енергийните помощи. С промените от юли 2015 г. на Закона за регулиране на ВиК услугите, се предвижда да има такива водни помощи. Ние ще настояваме да бъдат подпомагани тези лица и домакинства, които са изрядни клиенти", каза Паргов.

Общинският съветник Милка Христова заяви, че съгласно европейското законодателство достъпът до вода не е услуга, а е основно право. Тя цитира законите, при които предоставянето на тази услуга следва да се спазва принципа за всеобщ достъп и социална поносимост.

Депутатът от БСП Жельо Бойчев заяви, че парламентарната група подкрепя предложенията на общинските съветници и ще инициира необходимите законодателни промени така, че те са станат част от национална политика в тази сфера.

 

#БСП #Софийска вода #концесионен договор #концесионер #ВиК #законодателство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »