Руски ледоразбивачи ще карат газ до Франция

Руски ледоразбивачи ще карат газ до Франция
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Голямото френско пристанище Монтоар на устието на река Лоара близо до западния град Сен-Назер ще посреща руски газови танкери ледоразбивачи, съобщава БТА.

Гигантските плавателни съдове, които са в състояние да разцепят двуметрови ледени блокове, ще докарват в Бретан втечнен газ от сибирското находище Ямал в. "Ле-з-еко", пише .

Атлантическото пристанище дава възможност на руския оператор Новатек газ енд пауър (Novatek Gas & Power) да прехвърля газ от газовите танкери ледоразбивачи на обикновени метановози въз основа на договор с френската компания Еланжи (Elengy), управляваща терминала. Тези ледоразбивачи са бавни, малко на брой и струват скъпо и затова трябва незабавно да се връщат в Ямал, отбелязва изданието.

Еланжи не разкрива подробности от договора, но най-вероятно става въпрос за превоз на 1 милион тона втечнен природен газ годишно от 2018 година, за срок от двайсет и три години или по 14 товара годишно.

Операторът на пристанището е инвестирал близо 65 милиона евро в съоръженията, като целта е да се намали времето за престой на корабите от 48 на 24 часа.

 

#ледоразбивач #Русия #Франция #втечнен природен газ #пристанище

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »