Радован Караджич получи 40-годишна присъда за клането в Сребреница

Радован Караджич получи 40-годишна присъда за клането в Сребреница
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият президент на Република Сръбска и върховен главнокомандващ на босненските въоръжени сили Радован Караджич е отговорен за геноцида в Сребреница, отсъди Международният наказателен съд в Хага.

Той беше намерен виновен и по обвиненията за военни престъпления по време на обсадата на Сараево, продължила три години, във вземане за заложници на членове на мироопазвщтие сили на ООН, депортация, убийства и тероризиране на босненското мюсюлманско население по време на конфликта след разпадането на Югославия.

Караджич ще излежава 40-годишна присъда.

Той беше оневинен от съдиите само по едно от обвиненията - камарата отсъди, че няма достатъчно доказателства, че Караджич е оркестрирал геноцида в седем други босненски общини - Братунац, Ключ, Приадор, Сански мост, Власеница и Зворник.

Съдът потвърди, че от 1991 до 1995 г. паралелните военни и държавни структури са извършвали действия, целящи да премахнат хърватското и босненскомюсюлманско население от територията на Република Сръбска и да създатат ентически хомогенна държава.

Караджич е имал водеща роля в тези дейности, както и в разпространяването на пропаганда, според която несръбското население на Босна е исторически враг на сърбите, съответно обвиняемият носи отговорност за подбуждане на етническа омраза.

Освен това паравоенните структури на Караджич са имали военни съдилища, които са работели на дискриминационна база. Обвиняемият е бил незаменим за функционирането на тези структури, което означава, че неговото поведение е насърчило продължаването и толерирането на етнически рестриктивните практики.

Това е най-важната присъда на Международния наказателен съд за бивша Югославия до момента. По
време на конфликта в Босна, продължил три години и половина, Караджич е президент на босненската Република Сръбска и върховен главнокомандващ на военните ѝ сили.

 

 

#Радован Караджич #Република Сръбска #геноцид #Сребреница #Югославия #Хага

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници