Цените на петрола продължават да падат

Цените на петрола продължават да падат
A A+ A++ A

Цените на "черното злато" остават в низходящ тренд за втори пореден ден на търговия, след като много по-силният от очакваното ръст на американските седмични петролни запаси възобнови опасенията свързани със свръхпредлагането на петрол в международен план.

В сряда Енергийната информационна агенция (EIA) отчете ръст на американските петролни запаси с цели 9,357 млн. барела до исторически връх от 532,5 млн. барела за седмицата до 18-и март. Средните прогнози на участниците на пазарите на суровини бяха за доста по-анемично нарастване на петролните запаси в САЩ с около 3 млн. барела, като данните на EIA дори надвишиха много силните данни на Американския петролен институт (API) за скок на седмичните запаси с 8,8 млн. барела.

Това провокира рязко понижение на петролните цени, като в края на вчерашната търговия, фючърсите на американския лек суров петрол се сринаха с 4% обратно под важното психологическо ниво от 40 долара за барел, отбелязвайки най-здравия си дневен спад от 11-ти февруари насам, когато те се понижиха за кратко до 12-годишно дъно от 26,05 долара за барел. В същото време фючърсите на петрола сорт "Брент" се понижиха с 3,2% до 40,47 долара за барел.

Рекордните петролни запаси в САЩ продължават да оказват негативно влияние върху цените на "черното злато" и през днешната търговия, като фючърсите на петрола сорт "Брент" с доставка през май се понижават с 1,41% към 39,90 долара за барел, докато аналогичните фючърсите на американския лек суров петрол падат с 1,58% към 39,16 долара за барел.

Поскъпването на щатския долар спрямо останалите основни валути през последните дни на търговия също допринася за текущия низходящ тренд на петролните цени.

Междувременно руският икономически министър Алексей Улюкаев прогнозира, че цените на петрола ще останат около 40 долара за барел през настоящата година и че правителството вероятно ще използва тази цена, когато ревизира бюджета на страната.

Той също така прогнозира, че рублата е по-вероятно да поскъпне спрямо долара, отколкото да отбележи нова обезценка.

Вниманието на инвеститорите на пазарите на суровини продължава да бъде насочено към предстоящата на 17-и април среща в Доха, Катар, на която се очаква да бъде постигнато споразумение между основните производителки от и извън ОПЕК за замразяване на петролните добри на януарските им нива.

Според Международната енергийна агенция (МАЕ) обаче, постигането на споразумение между някои производителки от ОПЕК и Русия за замразяване на добивните квоти на януарските нива изглежда "безмислено", тъй като Саудитска Арабия е единствената страна, която на този етап има възможност да увеличи своето производство.

Ние сме наясно, че сред групата на страните, които ще вземат участие на срещата в Катар, само Саудитска Арабия има някаква възможност да увеличи своето производство", посочи в сряда Нийл Аткинсън, ръководител на поделението на МАЕ, отговарящо за петролната индустрия и петролните пазари.

Така че, замразяване на производството е може би по-скоро безсмислено. Това е по-скоро някакъв жест, който може би има за цел да се създаде доверие на пазарите на суровини за стабилност на петролните цени, допълни той.

До края на днешната търговия участниците на петролните пазари ще следят с интерес поредни седмични данни за броя на действащите петролни и газови сондажи в САЩ. Според последно проучване на компанията за петролни услуги Baker Hughes, разработваните петролни сондажи от американските енергийни компании са нараснали през предходната седмица с един до общо 387, като това представляваше първо повишение след дванадесет поредни месеца на спад. Ако и новите данни, очаквани по-късно днес, покажат нарастване на разработваните американски сондажи, това само може да засили опасенията, че солидният отскок на петролните цени през последните седмици от техните многогодишни дъна в края на януари ще доведе до ново повишение на производството, влошавайки допълнително проблема с настоящото свръхпредлагане на "черното злато" в световен план.

#петрол #барел #цена #долар

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници